Prethodni članak
Sljedeći članak

Na današnji dan rođen je najveći hrvatski izumitelj svjetskog glasa, veliki vizionar i genijalac


Na današnji dan prije 166 godina rođen je Nikola Tesla, genijalni vizionarski um, istraživač i znanstvenik svjetskog glasa, koji je za prirodne znanosti u 20. stoljeću učinio kao rijetko tko.

Rođen je u Smiljanu u Hrvatskoj, u noći s 9. na 10. srpnja 1856. godine, a umro je 7. siječnja 1943. godine u New Yorku u SAD – u.

Tesla je svjetski poznat po svojim izumima i patentima, usavršavanju elektromotora, generatora i transformatora te po primjeni izmjenične električne struje. Upravo iz njegovih istraživanja nastali su današnji moderni sustavi radiokomunikacija, televizije, robotike i slično.

Pisana ostavština Nikole Tesle, 70-100 tisuća stranica dokumenta, iznimno sistematiziranih njegovom rukom, danas je pohranjena u njegovom Muzeju u Beogradu, Morganovoj banci u New Yorku te u središtu FBI-aja. Mnogi od tih dokumenta strogo su čuvana tajna i nisu dostupni ni znanstvenicima.

Za Teslu se smatra da je bio čovjek ispred svog vremena, zbog čega mnogi nagađaju da je u njegovoj ostavštini riješeno pitanje bežičnog prijenosa energije te da ona obiluje brojnim misterijima poput mogućnosti umjetnog izazivanja potresa, komunikacije s vanzemaljcima i slično.

Njegova siromašna obitelj omogućila mu je studij u Grazu i Pragu, što na kraju ipak nije uspio završiti upravo zbog financijskih poteškoća, stoga se zaposlio u Budimpešti, potom u Parizu. U Ameriku je otišao 1884., gdje je spasio industriju otkrićem elektromotora, zbog čega postaje jednim od najslavnijih ljudi Amerike. Otkrio je i razradio mnoge sustave za proizvodnju i prijenos električne energije, a prema njegovoj zamisli izgrađeno je nekoliko vrsta generatora, transformatora i motora. Usavršio je sustav električnog izvora svjetla, a posebno područje njegovoj interesa bili su elektromagnetski valovi.

Vizionar kakav je bio, brojne izume nije stigao realizirati,  a nama ostaje da se pitamo koliko bi svijet danas izgledao drugačije da nije bilo izuma koji su bili temelj velikih koraka čovječanstva.

U njegovom rodnom Smiljanu nalazi se Memorijalni centar Nikola Tesla, kojega je Grad Gospić, sa željom da se očuva Teslin lik i djelo, otvorio 2006. godine.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook