Prethodni članak
Sljedeći članak

Na natječaj za novog ravnatelja OB Zabok javilo se dvoje kandidata! Doznajemo tko su


Istekao je rok za podnošenje prijava na natječaj za novog ravnatelja Opće bolnice Zabok i na njega se prijavilo dvoje kandidata. Tu informaciju potvrdio je za Zagorje.com i predsjednik Upravnog vijeća OB Zabok, Petar Vrančić.


 – Natječaj je bio objavljen u Narodnim novinama, na službenoj internetskoj stranici bolnice, na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te u Večernjem listu. Rok za podnošenje prijava trajao je od 04. rujna do 19. rujna i u tom razdoblju prijave je predalo dvoje kandidata. Uvijek postoji mogućnost da netko zadnji dan pošalje prijavu poštom pa da ona stigne nekoliko dana kasnije, no, kako do sada nije stigla ni jedna takva prijava, a prošlo je već više od deset dana, možemo zaključiti da imamo dvije prijave – rekao nam je Vrančić.

 

Podsjetimo, novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti osnivačka prava općih bolnica s početkom ove godine prenesena su sa županija na državu, no Vlada je tek u prvoj polovici srpnja imenovala novog predsjednika i članove Upravnog vijeća Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. 


Tjedan dana nakon što je imenovano od strane Vlade, novo Upravno vijeće održalo je svoju prvu sjednicu na kojoj su imenovali i v.d. ravnatelja bolnice. Predsjednik Vrančić nam je tada objasnio proceduru.

 - Nakon imenovanja članova Upravnog vijeća imali smo zakonski rok od 8 dana da održimo prvu sjednicu. Također, imali smo zakonsku obvezu imenovati v.d. ravnatelja i to smo učinili. Za v.d. ravnatelja imenovali smo dosadašnjeg ravnatelja Tihomira Vančinu, a sada, sukladno Statutu Opće bolnice Zabok i bolnici hrvatskih veterana, moramo u roku 30 dana raspisati javni natječaj za izbor ravnatelja, što ćemo također učiniti – pojasnio nam je tada Vrančić i dodao kako će Vančina obnašati dužnost v.d. ravnatelja sve do imenovanja novog ravnatelja.

Tko su kandidati?
I, kao što je sad vidljivo, Upravno vijeće taj je dio svog posla odradilo. Natječaj je raspisan i na njega se prijavilo dvoje kandidata. Službeno, prijave još nisu otvorene i ne zna se tko su kandidati, no, u maloj sredini, pogotovo u zagorskim bolnicama, odmah se 'pročuje' tko su osobe koje su uručile svoje prijave i kandidirale se za mjesto ravnatelja.

Kako smo neslužbeno doznali iz tri međusobno neovisna izvora, navodno su svoje prijave predali bivši ravnatelj, donosno, sadašnji v.d. ravnatelj Tihomir Vančina, kao i poznata zagorska pedijatrica, dr. Andreja Filija, koja je još 2009. godine oformila i otvorila Odjel pedijatrije u OB Zabok te bila dugi niz godina voditeljica tog odjela.


Sjednica idući tjedan
Predsjednik Upravnog vijeća OB Zabok Petar Vrančić nije želio komentirati neslužbene informacije koje smo doznali, jer, kako kaže, on osobno o tome nema nikakvih pouzdanih saznanja, a kamoli službenih informacija.


 – Prijave su u zatvorenim kuvertama i Upravno vijeće u ovom trenutku ne može znati tko su prijavljeni kandidati. Prijave koje su pristigle otvorit će se istovremeno, na sljedećoj sjednici Upravnog vijeća, koja bi trebala biti održana idućeg tjedna – najavio je Vrančić te nam objasnio kako će dalje teći procedura oko izbora ravnatelja. 

 

Petar Vrančić


– Postoji par mogućnosti. Na primjer, da se osnuje povjerenstvo koje bi otvorilo i pregledalo prijave te utvrdilo zadovoljavaju li kandidati uvjete natječaja, nakon čega bi se postupak nastavio na Upravnom vijeću. Druga je opcija da se na sjednici Upravnog vijeća otvore prijave, pregledaju, pročitaju programi i da se donese odluka. I treća opcija, za koju osobno smatram da je najbolja i kojoj sam osobno najskloniji jest da se na sljedećoj sjednici Upravnog vijeća otvore prijave, pregledaju, provjeri se zadovoljavaju li kandidati uvjete, pregledaju se njihovi programi te da članovi Upravnog vijeća tad dobiju vremena da dobro sve evaluiraju, promisle te da se na drugoj sjednici donese odluka. Mi smo sve do sad napravili sukladno zakonu i u zakonskom roku i kad je u pitanju odluka o izboru novog ravnatelja, također ćemo je donijeti u zakonskom roku, ali imamo vremena i ne vidim razloga da takvu odluku donosimo na brzinu – najavio je Vrančić.


Prioritet
Također, još jednom je podsjetio što je prioritet novog Upravnog vijeća i što će se tražiti od osobe koja će biti imenovana ravnateljem. - Meni kao predsjedniku Upravnog vijeća te svim članovima Upravnog vijeća jedini je cilj daljnji razvoj i modernizacija naše bolnice te podizanje kvalitete usluga koje bolnica pruža svojim pacijentima, što osim opreme, podrazumijeva i kvalitetne stručne kadrove. Svi zajedno radit ćemo u tom smjeru. Naš fokus je isključivo na podizanju kvalitete usluga za naše pacijente. Dakle, izuzetno nam je važno da su odnos prema radu, pacijentima, ali i odnosi među zaposlenicima na visokoj razini, vođeni profesionalizmom, ljubaznošću i moralnošću - rekao nam je Vrančić.


Poništenje natječaja
Spomenimo na kraju i da smo, proučavajući detaljno natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja Opće bolnice Zabok, primijetili da na samom kraju teksta natječaja, pod 'Napomene', na trećem, posljednjem mjestu stoji i jedna vrlo zanimljiva napomena koja glasi: „Bolnica pridržava pravo poništenja natječaja, odnosno pravo ne odabrati ni jednog kandidata, bez obveze obrazlaganja odluke o poništenju natječaja i bez ikakve odgovornosti prema kandidatima.“

U prijevodu, ako su naše neslužbene informacije točne, da su se na natječaj prijavili Tihomir Vančina i dr. Andreja Filija, čak i ako oboje zadovoljavaju sve moguće uvjete i zahtjeve, Upravno vijeće može poništiti natječaj i ne odabrati ni jednog od njih. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook