Prethodni članak
Sljedeći članak

Na Pekmezijadu u Dubravu Zabočku stiže 21 natjecateljska ekipa sa 110 natjecatelja!


Treća po redu Zagorska pekmezijada održat će se u subotu 31. Kolovoza na sportskom kompleksu NK Rudar u Dubravi Zabočkoj, a na konferenciji za novinare predstavljen je program.

Već od 8 sati planira se doček gostiju, UDVDR Duga Međa, UDVRD Ogranak Voćin, UDVDR Ogranak Jarmina, a nakon polaganja vijenaca poginulim braniteljima na groblju u Zaboku i kod rodne kuće dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, od 12 sati kreće natjecanje u kuhanju pekmeza, u kojem će sudjelovati 21 natjecateljska ekipa sa 110 natjecatelja.

Samo otvorenje i pozdrav uzvanika predviđen je u 14 sati, do 16.30 sati oplanirane su sportske igre branitelja i građana te natjecanja u bacanju potkove, visećoj kuglani, alki an zagorski način, runjenje kukuruza na klipu,a tu će biti i napuhanci za djecu. Proglašenje najboljih kuhara pekmeza predbviđeno je u 16.30 sati, a potom slijedi nastavak druženja uz Podvinčane.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ Josip Horvatin zahvalio je na potpori Krapinsko – zagorskoj županiji i Gradu Zaboku. 

-Obitelji danas nemaju vremena baviti se onime što su naši roditelji, djedovi i bake i naraštaji prije njih radili. Željeli smo otrgnuti taj naš tradicijski događaj, kuhanje pekmeza,  zaboravu, i prije dvije godine krenuli smo s 1. Pekmezijadom. Imali smo 10 natjecateljskih ekipa, protekle godine 15, a ove godine 21 natjecateljsku ekipu. Posebno smo ponosni što su uz braniteljske udruge s nama i udruge civilnog duštva, dio javnog sektora kao JLS koji nas tijekom godine pomažu. Kako u okruženju imamo vrhunsku srednju ugostiteljsku školu, SŠ Zabok, uključili smo ih kao 21. ekipu, na način da će profesori s ravnateljicom kuhati pekmez, a jedan cijeli razred je uključen na način da ćemo svakoj ekipi dati jednog učenika koji ima sanitarnu knjižicu jer želimo da to sve bude kako treba. Ove godine prvi puta sudjeluju i sve tri bolnice koje djeluju na području županije – rekao je Horvatin. 
Dodao je da je cilj da ta subota bude lijepo obiteljsko druženje. -  Uz potporu Županije, Grada Zaboka i našeg glavnog sponozora, poduzeća Janaf, pripremamo niz sadržaja ne samo za one koji će kuhati pekmez, nego i za građane – istaknuo je Horvatin. 

Horvatin je govorio i o tajni najfinijeg pekmeza. - Prave domaćice će o pekmezu reći ovako: ˝Morate imati dobru šljivu˝, ali prije toga osmijeh i dobru volju. Kada se šljive odvoje od koštica, da bi proces kuhanja bio brži, mi ih sameljemo. Otprilike 3 do 3 i pol sata traje kuhanje, a pekmez se treba intenzivno kuhati dok vlaga ne izađe iz šljiva kako bi bio gust. Jedan je pekmez najbolji, i on će dobiti prijelazni pehar, dok će ostali dobiti zahvalnice – zaključio je. 

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek istaknuo je ponos što Grad zajedno sa Županijom prati inicijative i aktivnosti koje provodi braniteljska udruga. Braniteljska udruga nije sama sebi svrha i kroz ovakve manifestacije ne samo da evociramo uspomene na neka znanja i iskustva naših roditelja, djedova i baka već zapravo pozivamo i angažiramo obitelji da se podruže, provedu zajedno određeno vrijeme u ležernoj atmosferi u kojoj se najlakše apsorbiraju nova znanja. Dobrodošli u subotu – pozvao je Hanžek. 

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar Pekmezijadu je opisao kao sjajnu ideju. Specifično je, dodao je, da ova manifestacija okuplja i gospodarstvo i udruge, ali i ustanove i škole. 

- Takve manifestacije, a u organizaciji braniteljskih udruga, do sada nismo imali. Posebno mi je zadovoljstvo što će sudjelovati naša bolnica u ovoj manifestaciji kao i ugostiteljska škola. Predstavit će se i OPG-ovi sa svojim proizvodima, dakle zatvaramo kompletnu priču, okupljanje obitelji i svih generacija. Svako od branitelja nosi svoji križ, a izuzetno je bitno da ti ljudi ne ostanu sami, ne izoliraju se iz zajednice i da imaju potporu svoje obitelji. Manifestacija je uspjela u onom trenutku kada je uspjela okupiti toliki broj udruga i pojedinaca koji žele sudjelovati – rekao je Kolar i dodao kako će Županija dati maksimalan ''support'', njena će ekipa i sudjelovati, a pozvao je sve da dođu na manifestaciju koja šalje toliko dobrih i zdravih poruka, koja šalje dobru vidu.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook