Prethodni članak

Na sjeveru Hrvatske traktori i kombajni propadaju u zemlju! Otkriven uzrok šokantnih situacija


Foto: Screenshoot HRT

Incident u Murskom Središću na sjeveru Međimurja, gdje je kombajn propao u zemlju, izazvao je zabrinutost među lokalnim stanovništvom, a to nije izdvojeni slučaj.

Kako izvještava HRT, često se na tom području i na nekom polju iznenada otvori duboka rupa u koju poljoprivrednici sa svojim radnim strojevima doslovno propadnu.

Manuel Novak, ratar iz Peklenice, mirno je obrađivao kukuruz kad mu je prvi dio kombajna naglo propao u zemlju. Dogodilo se u jednom trenutku i kaže kako nije bilo ugodno. Na području Murskog Središća takvi događaji gotovo se prenose s generacije na generaciju. Manuelov otac slično je doživio tri puta. "Teško je bilo, teško. Najviše se straha pretrpi. Vi samo idete s kombajnom ravno i samo odjednom ne znate gdje ste", prisjeća se Siniša Novak.

Uzrok ovakvih šokantnih situacija kilometri su podzemnih hodnika nekadašnjeg podzemnog rudnika ugljena zatvorenog 1972. Vlasnik mu je bila bivša država, a pravnim se sljednikom sada ne smatra nitko, pa zatrpavanje jama plaća Grad Mursko Središće.

"Bio sam ja i u Ministarstvu i u saboru govorio o tome, međutim nema tu nekog rješenja. Onda sam molio da nam barem refundiraju troškove. Za sad je 'status quo' nekakav, kombajn ide, traktor ide, propadne, mi saniramo. Hvala Bogu, nije bilo nekih povreda, žrtava", kaže gradonačelnik Dražen Srpak.

Vlasnica zemlje u koju je Manuel propao sa svojim kombajnom baka je Marija Hatlek iz Križovca. Zbog svega još ne može doći k sebi. Podzemne hodnike starog rudnika nemoguće je zatrpati pa ovakve slučajeve ovdašnji poljoprivrednici nažalost mogu očekivati još godinama. Dok se slojevi zemlje sami ne stabiliziraju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook