Prethodni članak
Sljedeći članak

NOVI UDAR NA DŽEPOVE: Usluge koje koriste brojni Hrvati poskupljuju 1. studenog

  • novac novčanik euro novčanice plaća

    Foto: Pixsell (Ilustracija)


Foto: Pixsell/Ilustracija

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Josip Dabro najavio je u četvrtak da će od 1. studenoga rasti cijene veterinarskih usluga, za što je u državnom proračunu osigurano 8,5 milijuna eura, javlja N1.

Dabro je u Srebrenom, u Župi dubrovačkoj, sudjelovao na otvaranju 7. Hrvatskog veterinarskog kongresa, na kojem su glavne teme budućnost hrvatskog veterinarstva, cijene usluga i prosječna plaća, mentalno zdravlje veterinara te antimokribna rezistencija.

Na kongresu sudjeluje oko 500 doktora veterinarske medicine iz Hrvatske, država regije i Europske unije.

„Nova mjera bit će i stipendije ministarstva za doktore veterine. Veterinari su važni ne samo zbog dobrobiti životinja, već i zdravlja ljudi i kontrole hrane. Nastojat ćemo ih financijski pratiti, a posebno motivirati mlade ljude za veterinu”, rekao je Dabro.

Predsjednik Hrvatske veterinarske komore Ivan Zemljak osvrnuo se na mentalno zdravlje veterinara, koji zbog stresa u poslu pod pritiskom doživljavaju “burn-out” sindrom.

„Zbog toga su često prisiljeni mijenjati radno mjesto ili struku. Uz to, nedostaje kadrova na otocima, dalmatinskom zaleđu i u Slavoniji. Nema interesa mladih za rad u ruralnom području niti bi radili s farmerskim životinjama. Većinom ih zanima rad s malim životinjama i kućnim ljubimcima, a nešto je veći interes za rad u javnom zdravstvu i sigurnosti hrane”, rekao je Zemljak, a kao poticaj mladim veterinarima istaknuo je povećanje plaća.

„S Ministarstvom poljoprivrede i Državnim inspektoratom nastojimo dogovoriti što bolje uvjete i cijene usluga koje se provode za državu na terenu. Mislim da imamo dobre argumente, jer se taj problem javlja u cijeloj Europi”, poručio je Zemljak.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook