Prethodni članak
Sljedeći članak

Na Špiranec bregu odana počast antifašističkim borcima


Središnje županijsko obilježavanje Dana antifašističke borbe održano je danas na Špiranec bregu ponad Bedekovčine.

Tom je prilikom župan Željko Kolar podsjetio da je obilježavanje upriličeno baš na toj lokaciji, jer je tu formirana prva partizanska zagorska četa, a u tu čast na Špiranec bregu je postavljen i spomenik.

Odana je počast antifašističkim borcima, a župan je podsjetio da u samim aktima Europske unije stoji da je Europa slobodna  nastala na temeljima antifašizma. 

-Prema tome, Hrvatska treba biti ponosna što je zahvaljujući antifašističkom pokretu, partizanima i Josipu Brozu Titu stala na pravu stranu u 2. svjetskom ratu, a dio vezan za NDH dovoljno govori koliko nam problema u svijetu stvara i kada nije previše u medijima i kada se previše o njoj govori. Prvi hrvatski predsjednik je bio u partizanima, bio je partizanski general, Titov general,  i na obljetnici, kada su Europa i svijet obilježavali oslobođenje Auschwitza, upravo zbog toga što je predsjednik Tuđman bio u antifašističkom pokretu, bilo je posebno mjesto u pravom redu rezervirano za njega. Europa itekako cijeni tekovine antifašistčke borbe i mi bi trebali  biti ponosni na to. Mladi ljudi su se drznuli 1941. godine u šumi u Brezvici formirati prvi partizanski odred u praktički skoro okupiranoj Europi i postati tako prva naoružana vojna formacija. To je s ovog današneg aspekta gledanja skoro nevjerojatno. To mora biti veliki idealizam i velika ljubav prema domovini, i uz to svijest da je ono što dolazi i što se radi najveći zločin nad čovječanstvom koji se do današnjeg dana odigrao – rekao je Kolar.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin istaknuo je da je antifašizam iznjedrio tekovine vrijednosti, odnosno najviše demokratske vrijednosti. - Prije svega slobodu, jednakost, ravnopravnost, socijalnu pravdu, prava čovjeka, to su najviše demokratske vrijednosti i tekovine antifašizma i antifašističke borbe na našim prostorima. Antifašizam je danas prisutan, no proživaljavamo nešto što nije dobro, a to je ideološko skretanje u desnu stranu, pri čemu se antifašizam marginalizira. No antifašizam kao civilizacijska vrijednost ne može nestati. Postoji nešto što je istina, a istina ne nestaje, ona imaju jednu naviku da se ponovno pojavi, izađe na površinu i otkrije se prava istina o događajima iz 2. svjetskog rata i tekovinama koje nam je antifašizam ostavio – rekao je Habulin.

Osvrnuo se i na povijest. – Ovdje na Špiranec bregu je u ožujku 1942. formirana prva zagorska partizanska četa, da bi u svibnju slijedilo i formiranje 1. zagorskog partizanskog odreda. Međutim, taj odred nije se uspio održati, Zagorje je bilo gusto naseljeno i u svim većim mjestima bile su neprijateljske postrojbe koje su se pokrile čitavo Zagorje i to je bila otežavajuća okolnosz, no 2. odred koji je formiran 1943. godine je opstao i u sastavu 10. zagrebačkog korupsa 1945. završio svoj ratni put konačnom pobjedom – rekao je Habulin. 

Vijenci i svijeće položeni su prije središnjeg obilježavanja i kod spomenika u centru Bedekovčine. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook