Prethodni članak
Sljedeći članak

Nadnica za stravu, buku i prašinu

Približavanjem kraju gradnje autoceste Zagreb-Macelj pomalo se nazire i odšteta koju će lokalno stanovništvo dobiti od d


Približavanjem kraju gradnje autoceste Zagreb-Macelj pomalo se nazire i odšteta koju će lokalno stanovništvo dobiti od države za dvije godine života uz buku i prašinu.


– Tu nije bilo za živjeti, svaki dan po našoj uskoj cesti koju smo sami asfaltirali prolazilo je 500 -injak teških kamiona, prozore nismo mogli otvoriti, asfalt se «strgal», bilo je «užasno» - kao jedan ponavljaju mještani Gornje Pačetine i Krapinskog Vidovca koje smo upitali o utjecaju nacionalnog gradilišta na lokalni život. Takvo stanje izazvalo je nezadovoljstvo koje je krapinska gradska vlast prenijela državnom vrhu. Rezultat nije izostao.

10 i pol milijuna kuna za podizanje kvalitete života

Na sjednici Vlade održanoj u Krapini 2005. godine ministar Kalmeta obećao je Zagorju pomoć od 10 i pol milijuna kuna za popravak uništenih cesta, ali i podizanje kvalitete života građana. Dosad je u Zagorje već stigla polovica tog novca koji je utrošen na gradnju tzv. urbane infrastrukture koja prije gradnje autoceste kroz ovaj dio Zagorja nije prolazila.

Ponajprije se radi o nogostupima ili kanalizaciji koji su sagrađeni ili se grade u Velikoj Vesi, Gornjoj Pačetini i Krapinskom Vidovcu.

– Jako dobro je to pogotovo za starije, za djecu koja hodaju u školu da ne moraju više po cesti, ovako je puno sigurnije, a i po izgledu sad naša ulica puno ljepše izgleda – svjedoči Vesna Cvrtila iz Gornje Pačetine koja s ovom infrastrukturom svoje naselje vidi kao budući sastavni dio Krapine. Nešto manje zadovoljstva izražava njezin susjed Josip Smrekar koji ističe da je sretan što se u njegovom mjestu gradi i ulaže, ali, smatra da projekt nije dovoljno dobro isplaniran te da je kvaliteta radova upitna. –

Nismo zadovoljni konkretno s rješenjem odvodnje jer kanalizacijske cijevi ispod nogostupa na 3 mjesta vode kvalitetno do potoka, dok se «bu» na 4 mjesta ta voda ispuštala na «tranike» i to je prema našem mišljenju nedopustivo – svjedoči Smrekar koji ističe da takvu odvodnju neće dopustiti te da će «slučaj» prijaviti mjerodavnim inspekcijama.

Uskoro «isti» posao u Šemnici

U gradskoj upravi Krapine na bježe od problema koji su, kažu, uvijek prisutni kad se gradi. – To je naše «tipično», što god da se radi uvijek ima nezadovoljnih, ali nažalost idealno ne postoji i moramo istaknuti da je ovo tek prva faza rješavanja odvodnje na ovom prostoru jer da bi se oborinske vode mogle pustiti u taj potok potrebno je izvršiti i njegovu regulaciju – objašnjava krapinski gradonačelnik Josip Horvat koji ističe da se o regulaciji potoka upravo pregovara.


Krapinski gradonačelnik Josip Horvat

– Inače smo zadovoljni reakcijom Vlade koja je imala sluha za probleme građana pa smo dobili i infrastrukturu koju ranije nismo imali – zaključio je Horvat koji ističe da ulaganja ovdje ne prestaju.

Ove godine isti će se posao odraditi uz državnu cestu broj 35, prema Šemnici, te dionicu od Krapinskog Polja do skretanja za Radoboj na tzv. staroj cesti, koja je sada ostala jedini dio između Krapine i Svetog Križa Začretja bez uređene «urbane» komunalne infastrukture.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook