Prethodni članak
Sljedeći članak

Nagrađeni zagorski obrtnici: 'Zlatne ruke' Željku Šalkoviću, nagrada 'Šegrt Hlapić' Antunu Blaziniću


Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, već tradicionalno, na proslavi Dana Hrvatske obrtničke komore, uručuje nagradu „Šegrt Hlapić“, najboljim učenicima, školi i mentoru. Ove godine na ponos Obrtničke komore KZŽ (OKKZŽ) nagrada najboljem mentoru uručena je članu OKKZŽ Antunu Blaziniću iz Bedekovčine.

Antun Blazinić vlasnik je obrta „Tonček color", Graditeljstvo, Naselje Malekovec 14, Bedekovčina. Godine 1985. otvara obrt koji se bavi fasadnim, štukaturnim i soboslikarskim radovima, postavljanjem podnih i zidnih obloga, ugradnjom stolarije, gradnjom zgrada i ostalim završnim građevinskim radovima.

Od 2011. godine član je Skupštine Udruženja obrtnika Bedekovčina i u dva mandata član je Upravnog odbora. Dobitnik je priznanja OKKZŽ za 20, 25, 30 i 35 godina uspješnog poslovanja obrta, te dobitnik srebrne plakete OKKZŽ za 2016. godinu za značajan doprinos u radu i razvoju OKKZŽ.
Posjeduje licenciju za zanimanje soboslikar-ličilac, te u svom obrtu pune 34 godine provodio naukovanje 25 naučnika od kojih je 8 naučnika zasnovalo i radni odnos u njegovu obrtu.

Član OKKZŽ Željko Šalković jedan od dobitnika najvećeg priznanja Hrvatske obrtničke komore statuom Zlatne ruke s poveljom, koje se dodjeljuje kao priznanje za dugogodišnji uspješan rad u obrtu i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva.

Željko Šalković od 1990. godine vlasnik je obrta „PBR Šalković“, Jazvine 12, iz Radoboja. Obrt se bavi poslovima vezanim za inox i crnu bravariju, izradom metalnih konstrukcija, metalne i inox galanterije, limarskim i krovopokrivačkim radovima, prodajom i montažom krovnih i zidnih panela, te polikarbonatnih ploča. Prosjek zaposlenih tijekom godina kretao se od 10 do 25 zaposlenika. PBR Šalković ovlašteni je distributer švedske firme Lindab i finske firme Rukki. Željko Šalković dobitnik je Priznanja OKKZŽ za uspješno vođenje obrta za 20 i 25 godina. Član je Skupštine i Nadzornog odbora Udruženja obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj od 2008. godine, a od 2014. godine izabran je za člana Upravnog odbora Udruženja. U OKKZŽ član je Odbora za gospodarstvo u dva mandatna razdoblja.

Dodjela nagrade Hrvatske obrtničke komore i nagrade resornog Ministarstva „Šegrt Hlapić“ zaslužnim obrtnicima ima poseban značaj za ugledne članove OKKZ Antuna Blazinića i Željka Šalkovića te će kao takve biti značajan poticaj za nastavak dugogodišnjeg uspješnog rada u obrtništvu i za obrtništvo.

Na svečanoj Akademiji HOK-e važnost obrtništva kao jednog od pokretača gospodarskog razvoja i napretka Republike Hrvatske, u svojim su govorima istaknuli i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, kao i izaslanik predsjednika Vlade RH i Tomislav Ćorić, izaslanik predsjednika VRH koji je istaknuo da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja snažno podržalo obrtništvo za vrijeme trajanja koronakrize i da je to njihova obveza.

Uz njih, obrtnike je podržao i gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Darko Horvat i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Žarko Tušek koji su uručili i priznanja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook