Prethodni članak
Sljedeći članak

Nakon 25 godina borbe hrabra majka dobila spor protiv bolnice! No, može li to biti utjeha u njenoj situaciji?


Više od dvadeset godina trajao je spor Dijane Aničić i njenog sina Duje Malenice protiv splitske bolnice. Početkom ovoga tjedna, Općinski građanski sud u Zagrebu, presudio je u njihovu korist! Prema presudi njima pripada iznos od oko 161 tisuću eura dok će naknadno biti donesena odluka o naknadama i rentama za tuđu pomoć i njegu, troškove liječenja te parničnog postupka, piše Dalmacija danas.

U kolovozu 1998. godine Dijani se srušio cijeli svijet. U Kliničkoj bolnici Firule na svijet je trebala donijeti zdrave blizance, ali se zbog liječničke pogreške pri porođaju najljepši životni trenutak mlade majke pretvorio u njezinu najveću tragediju. Jedan je dječačić umro, Toni, a drugi, danas 25-godišnji Duje, rođen je s teškim cerebralnim oštećenjima te ne može samostalno držati glavu, micati rukama i nogama. Duje ne može govoriti ni samostalno jesti, a nažalost, ni ne vidi.

Ipak, Duje je postao i najveća snaga svoje mame  koja je u skrbi za bolesnog sina i borbi za prava djece s invalidnošću našla životni smisao. Upravo je ona uspjela izboriti zakon prema kojem su majke djece s najtežom invalidnošću dobile pravo na status njegovatelja.

Dijana je javnosti poznatija i kao predsjednica udruge 'Anđeli' koju je osnovala u srpnju 2005. u Splitu, koja broji preko 300 članova, djece s najtežom invalidnošću i njihovih roditelja.

Davne 2002. godine pokrenuta je istraga protiv četvorice tadašnjih liječnika iz splitske bolnice koja je 2005. godine proširena na još dvojicu, a optužnica podignuta tek 2008. godine. Nadležni sud stalno se mijenjao da bi devet godina kasnije liječnici bili nepravomoćno oslobođeni, a godinu nakon, odnosno 2018. tu presudu pravomoćno potvrđuje Županijski sud u Slavonskom Brodu i to, zanimljivo, šest mjeseci uoči zastare.

Sve je 'palo u vodu', ali parnica koju su 2003. godine Dijana i njen sin Duje podigli na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, donijela je, nakon dugo, dugo godina, barem malu satisfakciju.

"To je Pirova pobjeda, nakon 25 godina teška sramota. Nemam što kazati, ne znam što bih rekla, meni su emocije potpuno nesređene. Probajte se zamisliti u toj situaciji, što biste vi na to rekli?", rekla je za Dalmacija danas.

25 godina povlačenja po sudovima, sati i sati utrošeni na savjetovanje s odvjetnicima, pisanje podnesaka, prikupljanje nalaza koji su mistično nestajali od ročišta do ročišta,... i još uvijek nije kraj jer ovo je nažalost tek prvostupanjska presuda.

"Treba mi vrijeme da se zbrojim, a pitanje je uopće što će biti, to je prvostupanjska presuda. I to može trajati još 25 godina. Ne znam što bih rekla, zbilja ne znam"; zastala je pa dodala:

"Moju djecu ništa neće vratiti, meni je bio cilj samo da se to više ne događa"!

Iz KBC Split, kratko su poručili da još nisu zaprimili presudu.

"Poštovani, Klinički bolnički centar Split još uvijek nije zaprimio presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu. No, kao i uvijek do sada, KBC Split će poštovati sudsku presudu," poručili su iz splitske bolnice za Dalmacija danas.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook