Prethodni članak
Sljedeći članak

Nakon teške dijagnoze, ostala bez važnog prava: 'Doktorica mi je tako rekla'


Svakojaki problemi u hrvatskom zdravstvu mnogima su već dobro poznati. Od dugih lista čekanja, nedovoljnog broja stručne radne snage te loših uvjeta za pacijente u pojedinim bolnicama.

Kada su u pitanju liječenja težih stanja, mnogi se odlučuju ići u zagrebačke bolnice. Na to se odlučila i jedna mlada majka, onkološka pacijentica koja je u konačnici, zbog savjeta doktorice u općoj bolnici i jedne proceduralne greške, kasnije imala problema. Svoju je priču ispričala za portal Dnevno.hr.

“Prošle godine u listopadu slučajno sam otkrila kvržicu na lijevoj dojci. Krenula sam s pretragama u OB. Biopsija i MR dojki pokazali su zloćudnu novotvorinu. Napravili su mi core biopsiju da se točno utvrdi o kakvoj novotvorini je riječ. Nalaz se čeka četiri tjedna, jer se uzorci šalju u Zagreb na analizu”, započela je svoju priču pacijentica za Dnevno.hr.

“Prvi nalaz core biopsije sam dobila 27.11.2023., tada je liječnički konzilij odlučio da treba ponavljati core biopsiju, jer je prvom biopsijom uzeto tkivo dojke. Doktorica koja je taj dan radila, savjetovala mi je da idem u Zagreb na kliniku za tumore, da mi tamo naprave core biopsiju, jer to ne rade često te mi ne može garantirati da će napraviti dobro, a nalaz ću opet čekati mjesec dana”, pojasnila je.

“Tako sam otišla u Zagreb u kliniku za tumore. Tamo sam nalaz dobila za tjedan dana. Nažalost, potvrđeno je da imam karcinom luminal B,HER-2neg. Krenula sam na kemoterapiju, po protokolu ACdd4+paklitaksel×12.Tražila sam liječnika opće prakse da mi da putni nalog. Odgovor je bio da nemam pravo na putni trošak, jer sam samovoljno otišla na liječenje, nitko iz OB nije napisao da trebam ići u Zagreb”, poručila je.

Nadalje, čitateljica navodi da je savjet da na biopsiju ode u Zagreb bio dobronamjerni, ali tek usmeni savjet jedne liječnice. Ipak, zašto je bio problem pacijentici izdati uputnicu, nije potpuno jasno.

“Znači vi se možete liječiti gdje želite, ali vam ne vele da nemate pravo na putni trošak, jer vam je bliža OB ‘xy’. Opća bolnica ‘xy’ je vrhunska bolnica, ali nije specijalizirana za tumore. Nema veze što je specijalizirana bolnica za tumore u Zagrebu i što svi iz cijele Hrvatska hodaju tamo, mi iz naše županije nemamo pravo na putne troškove, jer imamo OB ‘xy’.

Zanima me zašto je to tako? Zašto svi onkološki bolesnici nemaju ista prava, jer ako imate minimalnu plaću, onda vam je bolovanje oko 400 eura. To vam nije dovoljno za troškove. Nemate pravo ni na sanitet, a potrebna vam je pratnja. Sramota!

Pisala sam žalbu i dobila naravno odbijenicu. Zanima me što ima na to reći naš ministar zdravstva?”, požalila se pacijentica koja svoja prava na naknadu troškova nije uspjela ostvariti jer je, prema objašnjenju HZZO-a, sama otišla na liječenje na udaljeniju lokaciju od one koja joj se nudi.

S druge strane, da je liječnica, umjesto usmenog savjeta napismeno stavila kako pacijentica treba ići na liječenje u Zagreb, problema ne bi bilo.

Primjerice, u slučaju da je svakoga dana potrebno proći 160 kilometara do bolnice, kao što je to slučaj pacijentice koja nije uspjela dobiti naknadu troškova, radi se o poprilično visokom iznosu koji je nastao zbog proceduralne greške.

“Nisam jedina koja se susrela s ovim problemom. Na liječenju sam upoznala mnoge koji dolaze u Zagreb na liječenje. Neki su ostvarili svoja prava, jer su dobili ispravne uputnice, a mi drugi ćemo se morati snaći sami”, zaključuje pacijentica koja je istaknula da želi upozoriti sve na ovu problematiku kako se ne bi našli u sličnoj situaciji.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook