Prethodni članak
Sljedeći članak

Nakon vina i čarapa Tito i na rakiji medovači

Nakon 90-ih godina prošlog stoljeća kada su se Kumrovčani morali čak i sramiti što potječu iz mjesta svog najpoznatijeg


Nakon 90-ih godina prošlog stoljeća kada su se Kumrovčani morali čak i sramiti što potječu iz mjesta svog najpoznatijeg stanovnika Josipa Broza, Tito u turističkom smislu posljednjih godina u Kumrovcu očito sve više ulazi u modu.


Poslije Titova vina, Titove vode i Titovih čarapa, na red su došli i med i rakija medovača s likom Josipa Broza. Tvorci Titova meda i Titove rakije medovače, proizvoda koji odnedavno zbog atraktivna pakiranja, ali i kakvoće, ubiru diplome i priznanja čak i u susjednoj Sloveniji su Dragan i Nada Kovačević iz Razvora pokraj Kumrovca. Oni sa svojih nešto više od 50 košnica na kumrovečkim bregima pčelare već sedam godina i proizvode više od tone i pol meda akacije, livade i kestena na godinu.

Kako u Zagorju nema organizirana otkupa meda, nego se on mora prevoziti u Zagreb gdje se prodaje u bescjenje, svoje su proizvode, iskoristivši imidž Tita i Kumrovca, odlučili upakirati u originalnu ambalažu i izraditi prigodne etikete. Poput još nekih Kumrovčana koji prodaju svoje suvenire, vino, zagorske kolače i slično, ponudili su ga kao izvornu domaću radinost na turističkom tržištu. Prodaju ga na štandu brojnim turistima kao suvenir iz Kumrovca.

- Jednostavno nam je žao da ovaj svoj kvalitetan med koji je proizveden u zelenilu onečišćena Zagorja moramo prodavati po istoj cijeni kao i uvozni nekvalitetni iz Kine ili Argentine. U Zagorju se susjedima i prijateljima mogu prodati vrlo male količine, dosjetili smo se kako ga ponuditi turistima.

Malo maštovitosti u izradi boca i etiketa, dodamo malo rakije, malo ukrasa i arome raznog sušena voća i med upakiran kao originalni kumrovečki suvenir već postiže nekoliko puta višu cijenu nego da ga na otkupu prodamo u Zagrebu - rekli su umirovljenik Dragan koji je prije svega zadužen za košnice te njegova supruga Nada koja se isključivo brine o pakiranju i tržištu. Uz navedene medene delicije, Kovačevići proizvode još i med u saću te propolis.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook