Prethodni članak
Sljedeći članak

Nikola Zrinski najbolji na viteškom turniru

Pobjednik ovogodišnjega viteškog turnira, održanoga u Gornjoj Stubici na prostoru dvorca Oršić, u organizaciji Muzeja Se


Pobjednik ovogodišnjega viteškog turnira, održanoga u Gornjoj Stubici na prostoru dvorca Oršić, u organizaciji Muzeja Seljačkih buna, jest Nikola Šubić Zrinski, koji je u najatraktivnijem dijelu turnira - viteškom dvoboju na konjima - uspješno svladao svoje protivnike.


Ispreplećući maštu ali i stvarne spoznaje o životu ljudi u srednjem vijeku, organizator je i ove godine posjetiteljima ispričao zanimljivu priču s kraja 16. stoljeća o viteškom turniru koji je bio svojevrsna priprema vitezova prije odlaska u rat.

Zahvaljujući iskusnim kaskaderima, oživljeni su likovi baruna Petra II. Rattkaya, Nikole Zrinskog, grofa Mihajla Konjskog, Nikole VII. Banffyja, Ivana Alapića i viteza Turjaškog koji su se okupili na poziv domaćina susreta grofa Ivana Petričevića.

Oko 5000 posjetitelja uživalo je u vještinama vitezova na konjima, sječi lubenica mačem s konja u trku, gađanju vjenčića različitih veličina i bacanju kratkog koplja u trku, u kojima se najbolji pokazao Petar II. Rattkay, ali i dokoličarenju dvorskog plemstva.

Dojmljiv je bio i napad na neprijateljsku utvrdu u kojem su sudjelovali Tahijevi puškari, Družba vitezova zlatnog kaleža i Vitezovi zelingradski koji su u večernjim satima izveli vatreni spektakl katapultiranjem vatrenim kuglama. Kako su se borili Landsknechti vojnici plaćenici demonstrirala je pak viteška skupina iz Češke Markus M.

Nije nedostajalo ni popratnih sadržaja, poput dječjeg viteškog turnira, kazlišnih predstava i igraonica.

Posjetitelji su mogli razgledati vojnički logor, srednjovjekovni sajam i stalni postav Muzeja seljačkih buna te se i sami okušati u nekim od viteških vještina. Nježniji dio publike mogao je uživati u renesansnoj glazbi i plesovima, a dašak Irske u Zagorje unijela je glazbena skupina Slip. Posjetitelje je ove godine posebno oduševio nastup etno akustičnog benda Afion.

- Muzej seljačkih buna prvi je počeo s organizacijom ovakvih događaja i jedini smo pravi viteški turnir u Hrvatskoj. Cijeli smo proizvod osmislili kao kulturno-turističku atrakciju te se ova manifestacija u proteklih šest godina profilirala kao jedinstveno događanje prepoznato na razini cijele Hrvatske, što dokazuje i velik broj posjetitelja - rekla je ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan.

Izvor: Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook