Prethodni članak
Sljedeći članak

Nova cesta bez uporabne dozvole

Za potrebe gradnje autoceste Zagreb–Macelj prije desetak dana u Krapinsko-zagorskoj županiji u promet je puštena j


Za potrebe gradnje autoceste Zagreb–Macelj prije desetak dana u Krapinsko-zagorskoj županiji u promet je puštena još jedna cesta bez uporabne dozvole. Riječ je o 2,3 km novosagrađene zamjenske ceste od tunela Đurmanec do zaselka Fruki. I u općini Đurmanec, naime, dio državne ceste D1 bit će pretvoren u jedan trak autoceste do Macelja pa je sagrađena cesta koja će, za vrijeme trajanja radova, preuzeti sav lokalni, ali i međunarodni promet od graničnog prijelaza Macelj prema Zagrebu.

S obzirom da Zagorci pušu i na hladno - nakon nesreća na spojnoj cesti, koja je također puštena u promet bez uporabne dozvole, istražili smo o čemu se radi.

Mali znakovi

Zamjenska cesta sagrađena je još prošlog ljeta i u javnosti je njezina realizacija podigla dosta prašine zbog neodgovarajuće projektiranog nadvožnjaka kod naselja Smiljanova Graba. Podsjetimo, prošle su jeseni tamošnji stanovnici ostali zatečeni kada su shvatili da nadvožnjak koji povezuje naselja i preko kojeg bi djeca trebala ići u školu uopće nema nogostup. U međuvremenu su njihovi prigovori urodili plodom i nogostup je pridodan na nadvožnjak, ali cesta još uvijek ima nedostataka.

Prilikom prvog tehničkog pregleda ceste, 22.9.2005. predstavnici Hrvatskih cesta, Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka te viši inspektor cestovnog prometa i cesta dali su niz primjedbi na zatečeno stanje i nisu dozvolili prometovanje tom cestom. Nije bila riješena odvodnja oborinskih voda, nedostajale su odbojne ograde i prometni znakovi koji upozoravaju na oštre zavoje, nisu bili uređeni prilazi obiteljskim kućama (jer zamjenska cesta prolazi kroz naselje), križanja s lokalnim cestama bila su nepregledna, cijela cesta sagrađena je u širini 6 metara (ostatak D1 je širine 7 metara).

Jedan od bizarnijih nedostataka jest taj što su prometni znakovi bili manji od onih na drugim dionicama državne ceste D1. «Phyrn Motorway» postavio je znakove u promjeru 60 cm, dok su znakovi na ostalim mjestima promjera 90 cm. Uz to, dio zamjenske ceste sagrađen je preko postojeće lokalne ceste, kojom svakodnevno prolaze traktori, pješaci i autobusi koji prevoze djecu u školu. Inspektor prometa Dragutin Curman tada je upozorio i na pitanje sigurnosti u prometu. Na ta dva kilometra zamjenske ceste odvijat će se sav promet, i lokalni i međunarodni. Inače, prometnim pravcem Macelj - Zagreb prosječno prođe 10 – 15 tisuća vozila na dan, a u ljetnim mjesecima i do 30 tisuća vozila na dan.

Malo veći znakovi

Komisija je 24. travnja opet izvršila tehnički pregled i utvrdila da se cesta može pustiti u promet, ali do ishođenja uporabne dozvole. Najveći nedostatak, križanje u Smiljanovoj Grabi je rekonstruirano tako da je postignuta bolja preglednost, a prometna signalizacija je poboljšana (čitaj: veći promjer znakova). Nedostatak koji je ponovno uočen jest taj da nema nogostupa u Donjem Macelju, što je za stanovnike posebno važno. «Uporabnu dozvolu još nemamo jer cesta nije dovršena», rekao nam je Slavoljub Pezerović, inženjer u Pyhrn Motorway -u, «trenutačno smo u promet pustili dovršeni dio, za što imamo dozvolu Hrvatskih cesta. Riječ je o privremenom prometnom rješenju do početka turističke sezone. Do tada ćemo izgraditi jedan trak autoceste i promet od tunela Đurmanec do Frukovog krča preusmjeriti na taj dio. U ljetnim mjesecima dovršavat ćemo paralelnu cestu, to jest izgraditi dio u naselju Fruki, gdje je predviđen i nogostup. Na jesen će to opet preusmjeriti promet na kompletno dovršenu paralelnu cestu, a do tada ćemo imati i uporabnu dozvolu.» Što se tiče nogostupa u Donjem Macelju, Pezerović kaže da je taj zahtjev prometne inspekcije proslijedio investitoru. Za gradnju nogostupa trebat će mijenjati projekt i građevinsku dozvolu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook