Prethodni članak
Sljedeći članak

Novo suđenje zagorskom mesaru i poduzetniku

Na zlatarskom Županijskom sudu danas je počelo suđenje Mladenu Jakopcu (70) kojega se tereti da je zlorabeći položaj i o


Na zlatarskom Županijskom sudu danas je počelo suđenje Mladenu Jakopcu (70) kojega se tereti da je zlorabeći položaj i ovlasti stekao nepripadnu materijalnu dobit od oko 16 milijuna kuna za svoja poduzeća.


Osim Jakopca, optužena su još trojica odgovornih u njegovim nekad uspješnim poduzećima Naprijedu i Mesnoj industriji Jakopec Robert Bobinec, Stjepan Cindori i Jakopčev sin Davorin. Optuženi su izjavili da se ne osjećaju krivima po navodima iz optužnice.

Jakopca se tereti da je u svojim poduzećima Naprijed Jakopec i Mesnoj industriji Jakopec počinio šest kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju te kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja. Stavlja mu se na teret da je tijekom 1998. i 1999., kao osnivač i direktor Mesne industrije i Naprijeda , plaće svojim radnicima isplaćivao u gotovini kako bi stekao nepripadnu materijalnu dobit za svoje poduzeće.

Tako je u dvije godine, mimo računa poduzeća, isplatio 4.884.526,37 kuna, na što nije platio poreze i doprinose, čime je državu oštetio za 6.738.116,34 kune.

Jakopec je optužen i za milijunski iznos u američkim dolarima. Iako je znao da ih nema otkud vratiti, kaže se u optužnici, poduzeće Naprijed Jakopec podiglo je u Arab banci u Austriji dva milijuna dolara kredita.

Kao jamstvo za kredit u Privrednoj banci Zagreb založene su nakretnine Jakopčevih dvaju poduzeća. Nešto više od 1,6 milijuna dolara Jakopec je prebacio na račun Mesne industrije , kao dugoročnu pozajmicu za nabavu robe.

Jakopec kredit nije vratio, pa je Arab banka aktivirala garanciju pri PBZ-u, koja je morala isplatiti poduzetnikov dug. Time je, navodi se u optužnici, Jakopčevo poduzeće steklo dobit od 9,2 milijuna kuna.

Zbog inkriminiranih poslova Jakopec je krajem 2000. godine završio u pritvoru u kojemu je proveo pola godine. Suđenje se nastavlja ispitivanjem svjedoka 30. studenoga.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook