Prethodni članak
Sljedeći članak

Obilježena godišnjica preleta Rudolfa Perešina u Klagenfurt

Prije 16 godina, 25. listopada 1991. godine, pilot Rudolf Perešin MIG-om 21 ondašnje JNA preletio je iz Bihaća u Klagenf


Prije 16 godina, 25. listopada 1991. godine, pilot Rudolf Perešin MIG-om 21 ondašnje JNA preletio je iz Bihaća u Klagenfurt. Tim herojstvom zadivio je sve hrvatske domoljube te izazvao dodatnu pozornost svjetske javnosti na ratna stradanja u Hrvatskoj.


Nakon povratka u zemlju Rudi se stavio na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, čiji je postao i zapovjednik, a stradao je u akciji Bljesak kada je pogođen njegov zrakoplov. Uz godišnjicu preleta, u Spomen-parku Rudolfa Perešina u njegovoj rodnoj Gornjoj Stubici, otkrivena je informativna ploča sa sadržajem o njegovu herojstvu.

- Na ploči je na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku u najkraćim crtama opisan taj događaj i uloga Rudolfa Perešina u Domovinskom ratu. Taj spomen-park obilazi sve više posjetitelja, među kojima i mnogi stranci, koji ne znaju sve detalje o tom heroju Domovinskog rata i njegovoj hrabrosti rekao je na otkrivanju informativne ploče predsjednik Udruge Susreti za Rudija Vlado Korbar.

Ploča sadrži i znamenitu Perešinovu rečenica koju je izrekao izlazeći iz zrakoplova u Klagenfurtu: Hrvat sam, ne mogu i ne želim pucati po svom narodu.

Informativnu ploču izradila je Tvornica željezničkih vagona Gredelj iz Zagreba.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook