Prethodni članak
Sljedeći članak

Obilježen Dan obitelji u Loborgradu

U Domu za psihički bolesne odrasle osobe Loborgrad po prvi je puta radno obilježen međunarodni Dan obitelji i to kroz ra


U Domu za psihički bolesne odrasle osobe Loborgrad po prvi je puta radno obilježen međunarodni Dan obitelji i to kroz radionicu s članovima obitelji odnosno skrbnicima štićenika Doma. U sklopu radionice, prezentiran je način rada ustanove i potaknuti su sudionici da se uključe u diskusiju i eventualno predlažu neke nove vidove u skrbi.


– Osim uobičajenih, stalno uvodimo nove metode u našem radu. Pristup radu s korisnicima je sve više individualan– pojasnila je ravnateljica Doma Katarina Mušec i dodala da u tom radu, uz stručne djelatnike Doma, sve više sudjeluju i druge zainteresirane osobe, uključujući Centre za socijalnu skrb te druge institucije.

Sudjelovanje obitelji

– Rodbina nam je jako bitna u podršci našem radu. Oni su u neku ruku korektiv. Uvažavamo sve ono što nam se izvana signalizira i osmišljavamo način našeg rada– rekla je ravnateljica Mušec. Jedan od sudionika radionice predložio je da članovi obitelji osnuju Udrugu preko koje bi iznosili svoje prijedloge kako bi se skrb o štićenicima podigla na još veću razinu.- Vjerujem da su to one aktivnosti koje nam nedostaju i s kojima se mogu postići daleko bolji rezultati od sadašnjih. Institucija je krajnji oblik skrbi i najprije bi trebalo iskoristiti sve druge mogućnosti izvan institucije– rekla je ravnateljica Mušec naglašavajući da se radi i na preobražaju samih ustanova u skladu s inozemnim dostignućima. - Prvo je trebalo motivirati rodbinu da dolazi. Riječ je o stigmi koja se teško prevladava, no sad su tu i više nema predrasuda. Netko dolazi češće, netko rjeđe, no bitno je da dolaze i to na način kao da dolaze u posjet u bilo koju bolnicu– zaključila je Mušec.

U sklopu radionice, predstavljeni su i ručni radovi štićenika kao rezultat radne terapije kojoj je svrha pobuđivanje kod štićenika preostalih radnih sposobnosti te osjećaja korisnosti.

Ukupno 133 djelatnika Doma za psihički bolesne odrasle osobe Loborgrad brinu o 434 stanara Doma i 56 osoba koje primaju izvaninstitucionalnu skrb kod kuće.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook