Prethodni članak
Sljedeći članak

Obnavlja se festivalska dvorana

Nakon 40 godina došlo je vrijeme za obnovu Festivalske dvorane u Krapini, središnjeg mjesta kulture, Festivala kajkavski


Nakon 40 godina došlo je vrijeme za obnovu Festivalske dvorane u Krapini, središnjeg mjesta kulture, Festivala kajkavskih popevki, s kojim je Krapina danas prepoznatljiva i bez kojeg je zapravo nezamisliva.

Krov dvorane obnovljen je prije nekoliko mjeseci, a danas je sama dvorana veliko gradilište. Ostali su tek goli zidovi.

Danas neugledno gradilište kroz koji mjesec trebalo bi zasjati novim sjajem, a Krapina će dobiti reprezentativni objekt koji će bez srama moći pokazati svima, ne samo u vrijeme Festivala kajkavske popevke. Na pokretanje projekta obnove dvorane izuzetno je ponosan krapinski gradonačelnik Josip Horvat.

- To je kultna dvorana za Krapinu i Krapinsko-zagorsku županiju jer je u njoj održan 41 Festival kajkavske popevke i Tjedan kajkavske kulture. Rađena je ´65.-´66. godine i stvarno već u ovom stanju u kakvom je bila nije zadovoljavala današnje potrebe, a ni današnjim zahtjevima izvođača i publike. Krenuli smo u temeljito preuređenje. Možemo reći da će iznutra ostati samo zidovi, sve ostalo će se riješiti, promijeniti: od instalacija, grijanja, hlađenja, sjedala, podova, pozornice, zastora, akustike…zapravo sve.

Radovi bi trebali biti gotovi do kraja veljače ili najkasnije do sredine ožujka. Sve ovisi o tome što će se još otkriti, možda kakve neplanirane stvari koje će trebati sanirati. Dvorana će imati nešto manje sjedala, nekih pedesetak, upravo zbog komocije. Ne treba robovati broju. Sjedala koja su bila do sada su bila dosta neudobna. Nova će biti viša, punija. Balkon i lože, naravno, ostaju. Jedini problem je na ložama što ne mogu ići dva sjedala jedna pokraj drugoga. Tako ćemo gore vjerojatno imati manja sjedala, ali iste kvalitete - rekao nam je gradonačelnik Horvat.

Za dvoranu šest milijuna kuna

Troškovi obnove dvorane iznose nešto više od šest milijuna kuna s PDV-om. Veliki dio troškova pokriva Ministarstvo kulture, uz Grad Krapinu.

- Jedna stvar koju smo na neki način otkrili ovih dana, da tako velim, to su nove garderobe koje se nalaze u novoj dvorani koja je do stare dvorane građena prije nekoliko godina i uopće nije u funkciji i pitanje je kad bi mogla biti u funkciji. Naša je želja i mislim da ćemo to uspjeti, povezati garderobe s ovom dvoranom jer onda bi dobili još jednu kvalitetu za same izvođače jer ove sadašnje garderobe koje su bile, bez obzira kako mi njih uredili, one su jednostavno prostorno male. U jednoj prostoriji od dvadesetak kvadrata vrlo teško se može presvući pedesetak izvođača. U novom dijelu imamo skoro 70 posto završenog prostora u tim garderobama i njih ćemo povezati i tako aktivirati taj prostor u novoj dvorani. U dograđenom dijelu ostalo bi još samo urediti tu jednu polivalentnu dvoranu koja je inače planirana kao kino dvorana jer znamo da je danas problem s kino dvoranama i posjetitelja ima sve manje, a ta dvorana bi bila manjeg kapaciteta. Ali o tome kad ona dođe na red, kad budu neke druge mogućnosti - smatra gradonačelnik Horvat.

Samo otvorenje novouređene dvorane sigurno će biti prigoda za jednu lijepu svečanost, gala koncert.

- Za Dan grada dobili smo pohvale za organizaciju proslave. Otvorenje stvarno mora biti nešto posebno, što se mora zapamtiti jer ovakvi događaji se ne događaju svaki dan, a ja bih rekao niti svako desetljeće - zaključio je gradonačelnik.

Svi sretni

Dvorana će biti koncipirana tako da će se moći koristiti i kao kongresni centar, što će još podići njenu vrijednost. Obnovi dvorane vesele se naravno i oni koji u njoj najviše borave, koji njome upravljaju, djelatnici Pučkog otvorenog učilišta.

- S obzirom da je ovo kulturno srce grada i da se svi kulturni programi odvijaju ovdje, neizmjerno smo sretni zbog uređenja ove dvorane koja zaista puno godina, 40-50, nije dobila novo ruho i nije se ništa ovdje radilo. Ovakva dvorana kakva je bila ona ne odgovara suvremenim potrebama za bilo kakva događanja, od TV prijenosa, koncerata, kazališnih predstava i zaista je bilo krajnje vrijeme da se uredi. Silnim zalaganjima našeg gradonačelnika uspjeli smo doći do sredstava za obnovu dvorane. Sad se svi zajedno u svom djelokrugu rada trudimo maksimalno doprinijeti obnovi dvorane. Djelatnici Pučkog učilišta se silno vesele što će dobiti nove prostore u kojima će lakše, bolje, kvalitetnije obavljati svoj posao. Usudim se reći da se i građani Krapine silno vesele ovim novim prostorima i kao što čujem okolo, ljudi komentiraju, jedva čekaju da dođu u naše nove, lijepe prostore. Pretpostavljam da ćemo kad sve bude gotovo napraviti jednu lijepu svečanost, koja priliči ovako velikom događaju, kao što je nova dvorana - rekla nam je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina, Viktorija Krleža.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook