Prethodni članak
Sljedeći članak

Obrazovanje nezaposlenih za lokalno tržište rada

Cjeloživotno obrazovanje postalo je imperativ kako za zaposlene tako i za nezaposlene osobe, pa su tako u Zavodu za zapo


Cjeloživotno obrazovanje postalo je imperativ kako za zaposlene tako i za nezaposlene osobe, pa su tako u Zavodu za zapošljavanje pokrenuti tečajevi i edukacije koje će pomoći nezaposlenim osobama da povećaju svoje kompetencije i bolje se snalaze na tržištu rada.

Primjerice, 17. rujna počeo je program osposobljavanja za Samostalnog knjigovođu u Pučkom otvorenom učilištu Krapina.
Poticaji, naknada, osiguranje…

Hrvatski zavod za zapošljavanje obrazovanje nezaposlenih osoba provodi u sklopu Mjere 6. SUFINANCIRANJE OBRAZOVANJA ZA NEPOZNATOG POSLODAVCA iz Godišnjeg plana za poticanje zapošljavanja za 2007.

Cilj mjera je obrazovati nezaposlene osobe za potrebe lokalnih tržišta rada. U Krapinsko- zagorskoj županiji to znači obrazovanje za deficitarna zanimanja i inače tražena zanimanja kao što su tokar, glodač, zavarivač, knjigovođa ili ugostiteljska zanimanja. Cilj je ove mjere također i usavršiti znanja i vještine nezaposlenih osoba za sezonske poslove i za deficitarna zanimanja u brodogradnji i građevini, a krajnja svrha je poticanje zapošljavanja.

Hrvatski zavod za zapošljavanje financira u cijelosti trošak obrazovanja nezaposlenih osoba u obrazovnoj ustanovi koja ima verificirani program. Isto tako, polazniku Zavod isplaćuje novčanu pomoć u visini minimalne novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti, troškove prijevoza i osiguranje u slučaju nesreće na radu.

Početkom rujna 3 su polaznika upisana u program izobrazbe za Web dizajnera, 3 osobe za Zaštitara, 2 osobe za Čuvara, a jedan polaznik je na osposobljavanju za Zavarivače REL postupkom, dok je 7 polaznica upisano u program osposobljavanja za Samostalnog knjigovođu.

U Zavodu očekuju da će se još 2 kandidata upisati u program usavršavanja za Operatera CNC stroja, što će kandidatima omogućiti kompetentno upravljanje CNC tokarilicom i glodalicom.

Osobe koje se mogu uključiti u program

-sve nezaposlene osobe iznad 25 godina starosti prijavljene u evidenciji nezaposlenih najmanje 12 mjeseci bez obzira na razinu obrazovanja i radno iskustvo,

-sve osobe do 25 godina starosti prijavljene u evidenciji nezaposlenih duže od 6 mjeseci ili su prijavu izvršile u roku 90 dana od završetka obrazovanja

-sve osobe do 35 godina starosti koje su spremne raditi na sezonskim poslovima bez obzira na dužinu prijave u evidenciji nezaposlenih, stručnu spremu i radno iskustvo

-sve osobe prijavljene u evidenciju nezaposlenih koje su spremne prihvatiti posao u brodogradnji i građevini

-liječeni ovisnici, osobe s invaliditetom, žene žrtve nasilja, žrtve trgovanja ljudima, azilanti, bivši zatvorenici - bez propisane dužine prijave u evidenciju nezaposlenih.

U Zavodu ističu će tim mjerama pokušati poslodavcima osigurati izuzetno traženi i deficitarni profil zaposlenika.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook