Prethodni članak
Sljedeći članak

Od danas nestašica čak četiri poznata lijeka

 Ne zna se do kada ih neće biti


Najveća domaća farmaceutska kompanija prijavila je nestašicu čak četiri poznata lijeka, a nije poznato kad će ih opet biti na tržištu, piše Danica.hr.

Jadran galenski laboratorij, najveća farmaceutska kompanija u RH u vlasništvu domaćeg kapitala, tumači kako su komercijalni razlozi uzrok nestašica tih lijekova. Što se točno krije iza toga – teško je reći.

Uglavnom, lijekova neće biti već od danas, 25. rujna, a u riječkom JGL-u ne mogu precizirati kad bi se opet mogli pojaviti u ljekarnama i zdravstvenim ustanovama. O promjeni terapije pacijenti se trebaju obratiti svojem liječniku.

Od danas, dakle, neće biti lijeka Spazur 10 mg, filmom obložene tablete djelatne tvari solifenacinsukcinat. Primjenjuje se za smanjenje aktivnosti prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura, smanjuju učestalost mokrenja i povećavaju količinu mokraće koju može zadržati mokraćni mjehur.

Nestalo je i lijeka Amicor H 20 mg/12,5 mg tablete; 20 tableta u blisteru, djelatna tvar lizinopril dihidrat hidroklorotiazid. Koristi za liječenje visokog krvnog tlaka (hipertenzije) u odraslih.

Iz JGL-a poručuju i kako od srijede nema njihova lijeka Escital 10 mg, raspadljiva tableta za usta djelatne tvari escitalopramoksalat. Koristi se za liječenje depresije i anksioznosti te opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

Na koncu, nema ni lijeka Quelapin 25 mg, filmom obložene tablete djelatne tvari kvetiapinfumarat. Riječ je o antipsihotiku koji liječi bipolarni poremećaj, shizofreniju, ublažava tugu, osjećaj krivnje, potištenost ili nesanicu, piše Danica.hr.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook