Prethodni članak
Sljedeći članak

Od 9807 poziva za mamograf, odazvalo se samo 62% žena

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke, koji provodi Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, u Krapinsko-za


Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke, koji provodi Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, u Krapinsko-zagorskoj županiji dosad je pozive dobilo 9807 žena, a 62 posto njih odazvalo se pozivu na mamografiju.


Visoka smrtnost

Od 40 sumnjivih nalaza zasad je potvrđeno 13 karcinoma. Nacionalni program u ovoj se županiji počeo provoditi prije 14 mjeseci i nastavlja se jer bi u dvije godine pozive za mamografiju trebale dobiti sve žene u dobi od 50 do 69 godina.

– Rak dojke je najčešći zloćudni tumor u razvijenim zemljama. Svojom učestalošću i visokom smrtnošću te nepoznanica vezanim za njegov nastanak, rak dojke izazov je suvremene medicine i veliki javnozdravstveni problem.

U Krapinsko-zagorskoj županiji rak dojke također je najčešći rak u žena. Pojavnost i smrtnost od te bolesti u stalnom su porastu. Opasnost od raka dojke povećana je u žena koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje su imale menopauzu poslije 50. godine, koje nisu rodile ili su rodile poslije 35. godine, imaju prekomjernu tjelesnu težinu, već su imale rak dojke pa su podložnije ponovnoj pojavi bolesti, one kod kojih je od raka dojke bolovala majka, sestra, baka, osobito prije 40. godine, a rizik obolijevanja raste sa životnom dobi.

Simptomi

Simptomi su pojava kvržice ili čvorova u dojci te promjene na koži tipa uvlačenja kože ili bradavice. To su, nažalost, znaci već uznapredovala raka – kazala je dr. Marina Stanković-Gjuretek, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Krapinsko-zagorsku županiju.

Upozorava i da je veliki broj promjena na dojci dobroćudan, ali potrebno ih je razjasniti daljim pretragama.

Rak dojke, kao vodeći uzrok smrti iz skupine zloćudnih bolesti u žena Krapinsko-zagorske županije, svake godine odnosi dvadesetak života. Otprilike 50 žena na godinu sazna da boluje od raka dojke, a više od polovice žena do te spoznaje dođe kad je bolest već uznapredovala.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook