Prethodni članak
Sljedeći članak

Problemi s urbanističkim planom gospodarske zone

Gospodarska zona Velikoga Trgovišća prostire se na otprilike 500.000 četvornih metara, a ta je površina obuhvaćena izmij


Gospodarska zona Velikoga Trgovišća prostire se na otprilike 500.000 četvornih metara, a ta je površina obuhvaćena izmijenjenim prostornim planom. Međutim, samo je desetak posto površine izgrađeno prema ranijim urbanističkim uvjetima.


Investitori na čekanju

Novi investitori, koji su već kupili zemljište, moraju čekati još nekoliko mjeseci da se donese i urbanistički plan, kako to nalaže Zakon o prostornome uređenju i gradnji.

Novi zakon, koji je stupio na snagu l. siječnja, izričito navodi da se lokacijska dozvola, rješenje o uvjetima gradnje i rješenje o izvedenom stanju na dijelu građevinskoga područja za koji je prema tom zakonu propisana obveza donošenja urbanističkoga plana uređenja ili detaljnoga plana uređenja može izdati samo na temelju toga plana.

Time se najavljeno pojednostavnjenje postupka izdavanja dozvola za gradnju odgađa za one jedinice lokalne samouprave koje još nisu donijele potrebne planove.

Prikupljanje ponuda

Općinsko poglavarstvo pokrenulo je na 75. sjednici postupak za izradu urbanističkoga plana neizgrađenoga dijela gospodarske zone, a prihvaćanje plana moguće je za tri do četiri mjeseca.

Općina Veliko Trgovišće čekala je na izmjene prostornoga plana dulje od godinu dana. Zbog toga i kasni gradnja ceste i mosta u sjevernome dijelu zone. Sada je u tijeku prikupljanje ponuda za izradu urbanističkoga plana uređenja gospodarske zone, nakon čega će se utvrditi postupak javne nabave.

Otegne li se i taj postupak, zainteresirani bi ulagači mogli odustati, što bi bila nenadoknadiva šteta.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook