Prethodni članak
Sljedeći članak

Od voća se može dobro živjeti

Zagorci bi se morali okrenuti voćarstvu, jer je to djelatnost koja bi im mogla donijeti lijepu i sigurnu zaradu, poručio


Zagorci bi se morali okrenuti voćarstvu, jer je to djelatnost koja bi im mogla donijeti lijepu i sigurnu zaradu, poručio je Zagorcima na godišnjoj skupštini udruge povrćara Krapinsko-zagorske županije Zagorski bregi mr. Frane Ivković, potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice.


Prema operativnom programu podizanja nasada u Hrvatskoj prije ulaska u EU, predviđena je sadnja 15.000 hektara novih nasada voćnjaka, no to nije ni 20 posto potreba za voćem u Hrvatskoj. Našoj zemlji nedostaje 65.000 hektara raznog voća , rekao je mr. Ivković. U Hrvatskoj nedostaje i kultura jedenja voća. Naime, prema riječima mr. Ivkovića, prema normama svjetske zdravstvene organizacije svaki čovjek trebao bi godišnje pojesti 275 kilograma raznog voća, dok je hrvatski prosjek samo 40 do 45 kilograma voća godišnje.

Zagorje je nekada bilo poznati voćarski kraj, pa bi opet trebalo poraditi na razvoju voćarstva u Zagorju. Novih 65.000 hektara nasada voćaka u Hrvatskoj donijelo bi 35.000 novih radnih mjesta, a jedna prosječna obitelj može dobro živjeti sa pola do jednog hektara nasada voća , rekao je mr. Frane Ivković.

S obzirom na veliki problem plasmana proizvoda, Ivković je zagorskim voćarima preporučio udruživanje u udruge ili zadruge radi okrupnjivanja proizvoda.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook