Prethodni članak
Sljedeći članak

OD VOZNOG REDA DO BATERIJSKIH VLAKOVA: Najavljeni daljnji planovi na željeznicama u Zagorju


Danas je u obilazak 16 kilometara duge dionice Krapina – Zabok pruge, koja je nedavno puštena u promet, stigao potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u društvu državnog tajnika u ministarstvu prometa, Žarkom Tušekom, gradonačelnikom Krapine i saborskim zastupnikom Zoranom Gregurovićem, gradonačelnikom Zaboka Ivanom Hanžekom te predsjednikom uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem i predsjednikom uprave HŽ Putničkog prometa Željkom Ukićem. 

Ukupna vrijednost rekonstrukcije pruge iznosi 15 milijuna eura, a radovi su počeli krajem prošle godine i završeni u roku. - Imamo još neke dodatne stvari koje ćemo napraviti u sljedećem razdoblju. Znate da HŽ infrastruktura velike novce ulaže u glavne koridore iz Europskih fondova. U sljedećih deset godina planiramo uložiti 6 milijardi eura iz EU fondova, a do prošle godine smo imali paradoks da ulažemo milijarde u glavne koridore, a lokalni i regionalni koridori bili su zapostavljeni. Zahvaljujući kreditu koji je osigurala Vlada RH, od 900 milijuna eura, prošle godine smo krenuli u obnovu regionalnih i lokalnih pruga. Jedna od tih je i ova. Ti projekti nisu toliko financijski važni za HŽ infrastrukturu, ali su bitni u smislu lokalnog stanovništva i putničkog prometa. U sljedeće dvije do tri godine s tim ćemo kreditom oko 550 kilometara pruge. U sljedećih deset godina, s tim kreditom i EU sredstvima, obnovit ćemo otprilike 40 posto željezničke infrastrukture – objasnio je Kršić.

- Nalazimo se na novoobnovljenom kolodvoru u Zaboku, koji je bio dio velike investicije na modernizaciji pruge Zaprešić – Zabok, koji je također dovršena. Obnova dionice Krapina – Zabok vrijedna je 15 milijuna eura i predstavlja investicijski ciklus obnove željezničke infrastrukture, koji je jako bitan u ovom dijelu Hrvatske, budući da će se sada obnovom te dionice dvostruko skratiti vrijeme putovanja nekome tko ide prema Zagrebu – rekao je Butković i najavio ulaganje u željezničku infrastrukturu što je, kako je rekao, velik posao koji se nastavlja.

- Ulaganje u željezničku infrastrukturu je nešto što će obilježiti sljedećih desetak godina. Mi smo uz pomoć Europskih fondova i Europske investicijske banke digli veliki zajam, koji je već u realizaciji, a koji je namijenjen upravo za investicije u lokalne i regionalne pruge. Tako da taj veliki investicijski ciklus kreće i ovdje u Krapinsko – zagorskoj županiji, ali i diljem Hrvatske – najavio je Butković, a na novinarsko pitanje o pruzi od Zaboka prema stubičkom kraju, Butković je odgovorio kako trenutno imaju puno otvorenih gradilišta na lokalnim i regionalnim prugama diljem Hrvatske i kako je obnova ove dionice prema Stubice u pripremi i ona će biti realizirana kroz 2025. godinu. 

Tušek je poručio kako ovo je renesansa željeznica, ali i da novaca za ulaganje ima, ali je potrebna dobra organizacija.

- Sretni smo što je pruga obnovljena! To je samo jedna od točkica prioriteta Vlade diljem Hrvatske. Željeznica je generalno, ekološki, najodrživiji promet, bez nje nema modernog gospodarstva, ozbiljnog transporta robe i usluga i ono što je najvažnije je da su građani na željeznicu naviknuti. Uvjeren sam da ćemo u godinama ispred nas obnoviti kompletnu željezničku infrastrukturu. Novaca ima, bitna je dobra organizacija posla – poručio je Tušek.

- Nakon rekonstrukcije pruge Zabok – Zaprešić, nastavak radova je logična želja svih onih koji su vezani uz željeznicu, ali i svog stanovništva koje je počelo gubiti naviku korištenja vlakova. Ovom rekonstrukcijom, kao i onim budućim koje su najavljene, definitivno se stvaraju pretpostavke da se uklopimo u trend kojeg podržava i inspirira Europska unija – poručio je Hanžek.

Gregurović je pak istaknuo kako pruga ima vrlo veliku važnost i za prometovanje u gradu Zagrebu jer što će više putnika koristiti vlak kao prijevozno sredstvo, gužve u metropoli bit će manje.

- Kroz svo se vrijeme, od kada je pruga sagrađena, pokazalo kolika je njena važnost jer praktički najjači dio gospodarski dio naše županije upravo je na potezu Veliko Trgovišće – Zabok – Sveti Križ Začretje – Krapina pa dalje prema Humu na Sutli i vidimo da je tu pruga žila kucavica. Ona nema važnost samo za učenike, studente, radnike i putnike  iz ovog dijela županije, već mislim da ima važnost i za Zagreb. Na svima nama je da putnike vratimo na vlak, koliko će više putnika ići na željeznicu toliko će biti manje gužve kroz Zagreb – poručio je Gregurović i dodao kako je kolodvorska zgrada u Krapini trenutno ruglo, ali i da je HŽ raspisao natječaj, proveden je postupak javne nabave na koji su pristigle dvije prijave koje su trenutno u pregledu.

Ukić je objasnio kako je uvedeno pet novih vlakova čime je povećana njihova frekvencija što podiže kvalitetu i dostupnost prijevoza. 

- U 2023. godini oko dva milijuna putnika otpremljeno je iz ove županije, u 2024. očekuje se i više. Sve je to zahvaljujući mjerama Vlade i poticanje na korištenje željeznicom. Iduće godine, od trećeg mjeseca počinje isporuka sedam novih dizel vlakova koji će voziti i na ovim prugama, a i u projektu smo baterijskih vlakova za koje će, vjerujem, krajem godine biti već testne vožnje i na dionici Krapina – Zabok – objasnio je.

Na novinarsko pitanje o više uvođenju više vlakova na dionici Zabok – Zagreb, rekao je: - Ovo je jednokolosiječna pruga i ovisi o propusnoj protočnosti pruge i frekvencijama vlakova. Mislim da smo s ovim voznim redom  napravili i pripremu za idući vozni red koji na snagu stupa od 14. prosinca. Ovo je za sada maksimum linija.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook