Prethodni članak
Sljedeći članak

Od zemle domače do mačkove senje

53. Festival dječje kajkavske popevke


Na ovogodišnjem 53. Festivalu dječje kajkavske popevke izvedeno je 19 popevki. Izveli su ih učenici osnovnih škola kajkavskog govornog područja koji su ih skladali sa svojim mentorima, učiteljima glazbene kulture, na tekstove sa zlatarskog Zbora malih pjesnika. Kao i minulih godina pratio ih je Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem Siniše Leopolda. Iz Krapinsko-zagorske županije sudjelovali su učenici   osnovnih škola iz  Zlatara, Velikog Trgovišća, Budinščine, Konjščine i Sv. Križa Začretja. A pjevalo se o vrednoj mojki, zelenim jočima, mojem dedeku, kruheku moje mame, mačkovim senjama …, da bi koncert zaključio nastup Klare Šimag iz OŠ Sv. Križ Začretje koja je poručila „V meni je Zagorje moje“. Dakako, i bila nagrađena pljeskom, kao i Lea Jajtić iz škole domaćina koja je sasvim uvjerljivo otpjevala „govorim po kajkavski“.

U publici je primijećena i poznata sopranistica Barbara Othman, koja pedagoški djeluje u OŠ Ludbreg i čiji su učenici otvorili koncert pjevajući o „prvaku sveta“. Vjerojatno i ne znaju da su pjevački počeci njihove profesorice vezani baš za zlatarski Festival dječje kajkavske popevke. Festivalski koncert bio je upotpunjen sudjelovanjem  nekoliko sudionika Zbora malih pjesnika, među kojima je Hana Hopek, učenica drugog razreda OŠ Konjščina, čija je prisutna baka prof. Josipa Hopek bila dugogodišnja  profesorica u zlatarskoj OŠ,  oduševila interpretacijom svojih stihova „Ja sam Zagorka“.

U ime predsjednika Hrvatskoga sabora, Gordana Jandrokovića, koncertu je prisustvovao njegov izaslanik, gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović. Zamjenica krapinsko-zagorskoga župana Jasna Petek ravnateljici PU dr. Jurja Žerjavića, Gordani Valjak,  u povodu 55. obljetnice uručila je Zahvalnicu KZŽ.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook