Prethodni članak
Sljedeći članak

Odobreno cjepivo AstraZeneca za Europsku uniju

Korištenje je odobreno i za osobe starije od 65 godina


Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je korištenje cjepiva koje su razvili AstraZeneca i sveučilište Oxford. To je treće odobreno cjepivo u Europskoj uniji. Korištenje je odobreno i za osobe starije od 65 godina, prenosi Index.hr.

"EMA je preporučila davanje uvjetnog odobrenja za stavljanje na tržište cjepiva protiv covida-19 od AstraZenece, za osobe starije od 18 godina", kaže se u priopćenju europskog regulatora sa sjedištem u Amsterdamu. U međuvremenu, njemačko povjerenstvo za lijekove je dalo mišljenje prema kojem bi cjepivo protiv koronavirusa tvrtke AstraZeneca moglo biti korišteno samo kod cijepljenja osoba mlađih od 65 godina. "Cjepivo kompanije AstraZeneca bi trebalo biti, shodno planu cijepljenja, upotrebljeno samo kod cijepljenja građana starosne dobi između 18 i 64 godine", poručilo je Povjerenstvo za cjepiva koje djeluje pri državnom epidemiološkom institutu Robert Koch. Povjerenstvo je zaključilo da za ocjenu učinkovitosti cjepiva kod osoba starijih od 65 godine trenutno nije dostupno dovoljno podataka.

Prema priopćenju Europske agencije za lijekove, rezultati četiriju kliničkih ispitivanja provedenih u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoafričkoj Republici, pokazuju da je cjepivo sigurno i učinkovito za osobe u dobi od 18 godina na dalje. Rezultati kliničkih ispitivanja pokazuju da učinkovitost cjepiva iznosi između 60 i 90 posto. Većina sudionika u kliničkim ispitivanjima bila je u dobi između 18 i 55 godina, dok zasad nema dovoljno podataka o učinkovitosti kod osoba starijih od 55 godina. Međutim, očekuje se da je i ta dobna skupina zaštićena s obzirom na imunološki odgovor u ovoj dobnoj skupini i na iskustvo s drugim cjepivima.

Budući da postoje pouzdane informacije o sigurnosti u ovoj populaciji, znanstveni stručnjaci EMA-e smatrali su da se cjepivo može koristiti kod starijih odraslih osoba. Više informacija očekuje se od studija koje se trenutačno provode i koje uključuju veći udio starijih sudionika", kaže se u priopćenju. Hrvatska je cjepiva AstraZeneca naručila najviše, 2.7 milijuna doza.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook