Prethodni članak
Sljedeći članak

Održana završna konferencija projekta Razvoj za razvoj

Završna stručna konferencija projekta «Razvoj za razvoj», a na slovenskoj strani pod naslovom «Vizija


Završna stručna konferencija projekta «Razvoj za razvoj», a na slovenskoj strani pod naslovom «Vizija razvoja ljudskih potencijala» održana je15. veljače 2008. godine u Šentjuru u Sloveniji.

Konferenciji su s hrvatske strane prisustvovali županica Krapinsko-zagorske županije, Sonja Borovčak, direktor Zagorske Razvojne agencije, Siniša Hajdaš-Dončić, te predstavnici HGK- Županijske komore Krapina, Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, HZZ- Područne službe Krapina te načelnici općina.

Na strukovnoj konferenciji analizirano je stanje ljudskih potencijala u prekograničnom području te su se prezentirale smjernice u daljnjem razvoju istih kao i zajednička vizija razvoja ljudskih potencijala. Ovaj projekt na slovenskoj strani završava 29.veljače 2008. godine, a u Hrvatskoj projekt traje do 31.kolovoza 2008.

Projekt provodi Zagorska razvojna agencija zajedno sa slovenskom Razvojnom agencijom Kozjansko u okviru Programa za susjedstvo Slovenija-Mađarska-Hrvatska INTERREG III A. Glavni cilj cijelog projekta je podići razinu osposobljenosti ruralnog stanovništva, poduzeća i poduzetnika te su stoga krajnji korisnici mali i srednji poduzetnici, obiteljska gospodarstva, te općine i gradovi.

Poduzetnike se osposobljava iz područja poslovanja, poslovnih financija, izvora financiranja, računovodstvenih informacija, trgovine, informatike i drugog, ovisno o potrebi. Poljoprivrednici se osposobljavaju i potiču na poduzetništvo, turizam i eko-poljoprivredu u ruralnom području. Za potrebe trajnijeg razvoja lokalnih zajednica osposobljena je skupina od 67 nositelja razvojnih aktivnosti koji će biti promotori razvoja u lokalnoj zajednici. Oni su na organiziranoj edukaciji naučili pripremati projekte, projektno vođenje, djelovanje EU-a, te pridobivanje europskih i nacionalnih financijskih izvora.

Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta punog naziva „Jačanje razvojnog potencijala ljudskih resursa u zajedničkom pograničnom području“ ili „Razvoj za razvoj“ iznosi 101.235 eura od čega Krapinsko-zagorska županija sufinancira sa 25 posto, a ostatak daje Europska unija.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook