Prethodni članak
Sljedeći članak

Okupile se školske zadruge: 'Zadrugarstvo znači timski rad, poštivanje različitosti i njegovanje poduzetničkog duha'

19. smotra školskih zadruga Krapinsko – zagorske županije okupila 17 sudionika


Zamjenica župana Jasna Petek danas je u Zaboku otvorila 19. Smotru učeničkih zadruga Krapinsko – zagorske županije, na kojoj se okupilo 17 školskih zadruga zagorskih osnovnih i srednjih škola i posebnih odgojno – obrazovnih ustanova.

 - Ovo je prigoda da svi vi prezentirate što ste radili, jer kada se u nečemu trudite očekujete da to vide i drugi. Postoji nešto što u zadruzi sigurno njegujete, a to je zadrugarstvo, znači drugarstvo, suradnja, timski rad, poštivanje različitosti i njegovanje poduzetničkog duha. To su vještine koje će vam jako trebati u vašem budućem životu – rekla je Petek.

Dobrodošlicu je poželjela ravnateljica škole domaćina, ŠUDIGO – a Zabok, Božica Šarić, napomenuvši da u našoj županiji djeluje 30 školskih zadruga. – To je veliki broj i ide u prilog činjenici da je zadrugarstvo prepoznato u našoj županiji kao jedna važna izvannastavna aktivnost. Zadrugarstvo je velika dobrobit i prednost svake škole. Imamo dobru suradnju i podršku osnivača, općina i gradova, i ostalih građana koji posjećuju ovakva događanja. Zadruge svoje djelovanje  prvenstveno usmjeravaju na stvaranje pozitivnog odnosa u školi, poduzetničkih aktivnosti u gotovo svim djelatnostima, od poljoprivrede, izrade uporabnih predmeta, ukrasnih predmeta, njeguju narodna umijeća, zanate, običaje, rukotvorstvo, a u svim tim procesima nastaju proizvodi koji nemaju samo izložbenu, već i tržišnu i ekonomsku vrijednost. To posebno trebamo njegovati kod naših mladih, upravo poduzetništvo. Tu je i druženje, razmjena iskustava, stvaranje određenih znanja i vještina – rekla je Šarić, poželjevši učenicima uspješan rad, a osjenjivačkom povjerenstvu puno posla.

 

Sve okupljene u ime gradonačelnika Ivana Hanžeka pozdravila je Petra Lež, uz čestitke na ovom predivnom festivalu postignuća.

Blanka Horvat ispred  Hrvatskog saveza učeničkih zadruga koji okuplja 691 učeničku zadrugu iz cijele Hrvatske istaknula je da je zadruga idealno mjesto za razvijanje inovativnosti, kreativnosti, poduzetničkih vještina. - Županijska i državna smotra su mjesto gdje sve to možete prezentirati i vidjeti da li ste uspjeli u razvoju vještina – rekla je Horvat te najavila da će se državna smotra održati u rujnu u Karlovcu.

Sve je prisutne pozdravio i Anđelko Švaljek, koji je rekao da je njegov prvi kontakt sa zadrugama bio kada je čitao Družbu Pere Kvržice. -  Djeca su osnovala zadrugu, uredila mlin i pomirila odrasle u selu. To pokazuje koliko je zadruga i zadrugarstvo bilo važno, sada je važno i siguran sam da će biti i ubuduće – rekao je Švaljek.

U sklopu smotre slijede i kreativne radionice, okrugli stol za voditelje zadruga, a službena objava rezultata bit će u 14.30 sati.

Fotogaleriju s događanja možete pogledati OVDJE

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook