Prethodni članak
Sljedeći članak

Oni se trude da im učenici s radošću dolaze u školu

Među 511 najuspješnijih učitelja i profesora u Hrvatskoj, čak 11 ih je iz Zagorja, a mi smo razgovarali s nekima od njih


Na temelju Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima, Povjerenstvo za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika izabralo je 511 najuspješnijih djelatnika u području obrazovanja u školskoj godini 2020./2021. Od 511 najuspješnijih učitelja i profesora, 11 iz dolazi iz Zagorja. To su Krešimir Varga iz SŠ Zlatar, Daniela Usmiani iz SŠ Bedekovčina, Ivana Tomašković, Ivana Severin, Melita Ogrinšak i Marica Celjak iz OŠ Bedekovčina, Stjepan Šaklović i Jasminka Pernjek iz SŠ Krapina, Suzana Pracaić iz OŠ Ljudevit Gaj Krapina, Snježana Kovačević iz OŠ Zlatar Bistrica i Renata Posavec iz OŠ Oroslavje. Neke od njih upitali smo koliko im ova nagrada znači i s kojim se izazovima susreću u svom pozivu i poslu.

Potvrda za dobar rad

Učiteljica 4. razreda Osnovne škole Oroslavje Renata Posavec iza sebe ima više od 25 godina staža. - Volim svoj poziv i uvijek sam spremna na učenje i nove izazove. S istim žarom se trudim da ni jedan dan ne bude isti te da mi učenici s radošću dolaze u školu – rekla nam je Renata, dodavši kako joj je ova nagrada potvrda da dobro uči svoje učenike, kao i da su rad i upornost put do uspjeha i osobnog zadovoljstva. - Iako se svakodnevno susrećemo s brojnim izazovima mi se, učitelji, snalazimo svakodnevnim edukacijama kako bi znanjemogli prenijeti našim učenicima bez obzira na pandemiju. Osim obrazovanja važna mi je emocionalnainteligencija učenika jer samo sretno i zadovoljno dijete može biti motivirano za učenje i stjecanje znanja – zaključila je učiteljica Renata.

Iako je plan bio godina ili dvije, u školi je već 26 godina
Stjepan Šalković iz SŠ Krapina u školi radi 26 godina, iako je, kako kaže, plan bio u školi ostati godinu ili dvije. - Osim nastave vodim Ljetnu školu informatike, bio sam uključen u projekt Generacija Now, radim obrazovne materijale za učenike i nastavnike (metodika strukovnog obrazovanja, IKT u nastavi, vrednovanje), sudjelujem u izradi kurikuluma... Nagradu koju sam dobio ne osjećam samo kao svoju, nego i kao nagradu svim učenicima, kolegicama i kolegama koji su sa mnom sudjelovali u vrednovanim aktivnostima. Kako uglavnom predajem programiranje koje nije lagano učenicima, nastojim pronaći razne načine kako ih motivirati da ustraju u radu. Lanjski uspjesi sa Infokupa, Worldskillsa, Dabra, HONI-a i Generacije Now pokazuju da su mladi Zagorci izvrni u IT vještinama i da smo na dobrom putu. Nažalost, taman kad se osamostale i kad je sve lakše s njima raditi jer su manje pasivni primatelji, a sve više suradnici, oni odlaze na fakultet. A onda dolazi nova generacija, ali i nove tehnologije pa priča počinje ispočetka. Iako često kritiziramo djecu zbog ovog ili onog, velika većina njih vrijedno radi, a meni (nadam se i njima) poučavanje iz generacije u generaciju pruža mnoštvo sretnih i veselih trenutaka – rekao nam je Stjepan Šalković.


Zahvalna što radi ovaj posao jer tako može utjecati na mlade
-Ova nagrada znači puno, mislim da znači svakom učitelju koji je nagrađen jer je to nagrada za trud i rad u protekloj školskoj godini - rekla nam je nagrađena učiteljica glazbene kulture iz OŠ Bedekovčina, Ivana Tomašković. Iskustva u njezinom radu uglavnom su pozitivna i kaže da je zapravo zahvalna što može raditi ovaj posao jer vidi koliko može utjecati na mlađe naraštaje. - Volim svoj posao, naročito praktični dio kad radimo neke videozapise ili druge materijale, s vokalnom skupinom, sa zborom, naravno uživam i u nastavi - kaže učiteljica Ivana, dodavši kako je upisala glazbenu akademiju učiteljski smjer jer ju je to oduvijek zanimalo, željela je ljubav prema glazbi prenositi na učenike. U poslu se susreće s brojnim izazovima posebno u posljednje vrijeme zbog situacije s koronom, pa joj je jedan od najvećih izazova sada, nakon perioda u kojem se nisu mogle raditi neke stvari njoj posebno drage, od vođenja zbora do drugih nastavnih aktivnosti, ponovno motivirati i prikupiti učenike. - Izazov je bio i online nastava koju smo svladavali protekle dvije godine, odnosno izazov da se na taj način učenicima nastava učini prihvatljivom i zanimljivom. Izazov je i kako se nositi s različitim medijima, različitim izvorima u kojima djeca trebaju prepoznati ono što je kvalitetno i dobro za njih i kako im zapravo pružiti nešto bolje od toga i naučiti ih da biraju i općenito da budu kritični. Izazov je i kad nema interesa, motiviranje učenika. Uostalom, cijeli ovaj posao rada s djecom je jedan veliki izazov - zaključila je učiteljica Ivana Tomašković.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook