Prethodni članak
Sljedeći članak

Opasan otpad u šupu, ili u CIAK-ovo skladište?

Vruća tema u gradu Zaboku i okolici je izgradnja objekta za privremeno skladištenje opasnog otpada u Gubaševu, u blizini


Vruća tema u gradu Zaboku i okolici je izgradnja objekta za privremeno skladištenje opasnog otpada u Gubaševu, u blizini već postojećeg deponija za komunalni otpad.


Dozvolu za to dobila je zagrebačka tvrtka CIAK čija je primarna djelatnost prodaja i distribucija akumulatora i baterija, a poslovanje su proširili na zbrinjavanje opasnog otpada.

Na njihovom odlagalištu u Gubaševu tako bi se uz akumulatore i baterije trebala privremeno zbrinjavati otpadna ulja, boje i lakovi, kiseline, lužine, pesticidi, fungicidi, gume, lijekovi, fluorescentne cijevi...

Zabočko Gradsko vijeće prvo u ožujku 2005. odbacuje cijeli projekt i studiju utjecaja na okoliš, no u travnju nakon njene dopune pozitivno se očituje, iako njihova odluka nema neku važnost s obzirom da se sve dozvole dobivaju od državne uprave. U međuvremenu je studija dana na javni uvid, no na nju nije bilo ni jedne primjedbe.

Tek kad je počela izgradnja objekta javile su se neke političke stranke prosvjedujući protiv tog projekta te navodeći kako građani Zaboka i okolice nisu bili upoznati s time što im se sprema.

O argumentima za i protiv privremenog odlagališta opasnog otpada razgovarali smo s gradonačelnikom Zaboka Ivanom Hanžekom, direktorom Komunalnog poduzeća Rajkom Turkom te čelnicima ZDS-a i ZS-a Višeslavom Ćukom i Miljenkom Jerneićem.

Nitko neće smeće u svom dvorištu, posebno ne opasni otpad, no je li ga bolje imati pod kontrolom na jednom mjestu ili da se i dalje odlaže gdje tko stigne?

Ćuk: ZDS je oštro protiv toga jer se u Zagorje dovodi ekološka bomba. Druga stvar je način na koji se to radi, krije se to od građana grada Zaboka, od Gradskog vijeća i relevantnih mjerodavnih institucija, te se nije povela javna rasprava. Obavijest o javnoj raspravi bila je izložena na oglasnoj ploči u gradskoj upravi, ja za to nisam znao, a nije znao nitko ni od aktivista ekoloških udruga ni građana koji bi za to bili zainteresirani. Očito je bilo propusta u cijeloj proceduri, a konačni tekst studije vijećnici su dobili za par tjedana, pa sumnjam da je napravljena nova, već su ubačene samo neke kozmetičke promjene. Čudno je i to da nitko u Županiji nije znao da se u taj projekt ide, a izgradnja je već počela.


Miljenko Jerneić

Jerneić: ZS misli da se od početka išlo krivim putem, građani nisu obaviješteni zašto je CIAK potreban i što se pod tim podrazumijeva. Mi mislimo da se trebala napraviti javna tribina, da se pozovu stručnjaci za to područje i da se prezentira ljudima i političkim strankama što je to CIAK i zašto nam je potreban ili - možda nije potreban. Zagorska stranka smatra da CIAK nije potreban i pokrenuli smo inicijativu uz podršku Zelenih i još nekih stranaka da se čitava Krap.-zagorska županija u potpunosti proglasi parkom prirode. Što se odlagališta otpada tiče, treba pričekati novu podjelu Hrvatske na regije te onda vidjeti gdje će ono biti. Nije potrebno da to bude u našoj Županiji. Mi predlažemo da se stopira daljnja izgradnja CIAKA i pozivamo gradonačelnika na odgovornost zašto se to zatajilo od građana grada Zaboka.

Ćuk: Ako pogledate Službeni glasnik naše Županije od 15. ožujka 2002. za skladištenje opasnog otpada uopće nije predviđen Zabok nego jedna lokacija u Krapini i sad je interesantno kako to završava u Zaboku, u neposrednoj blizini vodovoda i rijeke Krapine i ne tako daleko od središta grada. U samoj studiji se spominju neke opasnosti, ali ne i od potresa koji bi oštetio bazene s opasnim tekućinama koje bi tada kroz zemlju završile u rijeci i došlo bi do kontaminacije puno šireg područja nego što se navodi u studiji za zaštitu okoliša. Postoje i opasnosti od eksplozije, a u studiji se ne navodi mogućnost prekida vodovoda koji je u neposrednoj blizini, te kontaminacije pitke vode u samom vodovodu. To su realne, a ne izmišljene opasnosti i floskule da bi se nekog napadalo.

Hanžek: Teško je na ovo odgovoriti argumentirano, jer to je retorika za prikupljanje jeftinih političkih bodova s jeftinim konstatacijama, a ne pokušaj rasprave o problemu. Uvijek se javljaju post festum uz neargumentirane napade. Vi ste postavili pitanje kud ćemo drugdje s otpadom, a gospodin Jerneić veli negdje drugdje. To je neodgovorna politika. Najlakše je reći mi smo za čisto Zagorje. Moji sugovornici nisu ušli u bit stvari. To nije odlagalište opasnog otpada, to je PRIVREMENO skladištenje opasnog otpada. ZDS i ZS se nisu javili prošlih godina kad se u Regeneraciji spaljivao opasni otpad, medicinski, životinjski i tehnološki u centru Zaboka kojeg je ova vlast zaustavila.

Ćuk: Nastupamo na temelju argumenata, a ne insinuacija, moram ispraviti gradonačelnika.

Hanžek: Pa, insinuacija je da je poziv za javnu raspravu objavljen tajno, a poziv je objavljen u Večernjem listu.



No, što je sa CIAKOM, što će on donijeti Zaboku?

Hanžek: Kao prvo, nema nikakvih bazena, o kojima je dr. Ćuk govorio. Postoje samo betonske zaštite za moguće izlijevanje kiseline iz akumulatora. Tu će se prikupljati i skladištiti akumulatori te potom izvoziti u Sloveniju gdje se prerađuju. Drugo, radi se o otpadima svuda oko nas. Možda čak i u dvorištima sudionika ovog razgovora; masne krpe s uljima, boje kojima je prošao rok...Kad se govori o 25 tisuća tona otpada to je brojka ukupnog kapaciteta, protoka toga što će se skladištiti. Ja nisam advokat bilo kojeg investitora, ali ovo sve oko nas su potencijalne ekološke bombe.

Hoće li CIAK donijeti sigurnije odlaganje i skladištenje opasnog otpada koji danas završava na ilegalnim odlagalištima?

Hanžek: Apsolutno! Mi danas u Zagorju samo u policijskim stanicama imamo kontejnere za akumulatore i baterije, sve ostalo mi bacamo u komunalni otpad ili ostavimo negdje uz put.

Kakva je trenutačna situacija s našim deponijem u Gubaševom gdje se odlaže otpad građana Zaboka i ima li na njoj opasnog otpada?

Turk: Mi ne možemo kontrolirati svaku kantu smeća koju sakupimo od građana. Ide se na svijest građana da će pravilno odlagati otpad, te da u taj kućni, tzv. komunalni otpad neće bacati opasne tvari, kao što su baterije, neonske lampe i sl. Obaveza je jedinice lokalne samouprave da zna gdje završava komunalni otpad s njezinog područja. U našem slučaju je to u Gubaševu koji je legaliziran deponij, ugovoren preko Fonda za zaštitu okoliša i Grada Zaboka te Bedekovčine. Napravljena je i studija utjecaja na okoliš u kojoj se predviđaju moguće opasnosti i zaštita okoliša. Trenutračno se radi projektna dokumentacija i traži se građevinska dozvola za sanaciju, a ona će se morati obaviti do 2010. Mi surađujemo sa svima koji su povezani s otpadom, pa ćemo tako i s CIAKOM. Sa zbrinjavanjem opasnog otpada nemamo ništa, ali ako se pojavi baterija, a znamo da ih ima, onda imamo i s tim. Pozdravljam suradnju s tom tvrtkom jer se mora uspostaviti kontrolirani tijek otpada. Znači ako kupim bateriju, stavim u daljinski i kad se istroši da se zna gdje ona na kraju završi. To je banalni primjer, ali tako bi to trebalo funkcionirati. Ne želim politizirati, jer nisam ovdje u tom svojstvu, ali ako je ovdje samo privremeno skladište, onda bi to trebalo biti po onome što je određeno prostornim planom.

Ćuk: Pitanje je sad što je privremeno, dva mjeseca ili dvije godine?

Hanžek: Nikako dvije godine, jer to je gubitak za taj poslovni subjekt, oni dalje šalju te sirovine na obradu. Ne tvrdim da nema opasnosti od ovog privremenog odlagališta otpada: sve je opasno, od autoceste, plinskog transporta....No, dizati paniku oko nečeg što je prošlo proceduru, koja nije idealna, ali idemo je onda mijenjati. Činjenica je jedino da su sve javne rasprave imale nikakav odaziv.

Jerneić: Treba se poštivati zakon, no tko zna gdje je izložena studija o zaštiti okoliša. Koliko se čitaju novine itd.. Trebalo se ići na široku javnu raspravu i sve ljudima objasniti. Od samog početka se išlo krivo. Još ima vremena da se nešto popravi. Napravimo javnu tribinu, zainteresirano je i Oroslavje, Veliko Trgovišće, Sveti Križ Začretje...

Ćuk: Problem je što ovo skladište neće biti ne za potrebe Zaboka nego za potrebe cijele jugoistočne Europe.

Hanžek: CIAK ima to skladište usred Zagreba, seli proizvodnju i namjenu te zastupstvo u Zabok, jer se bavi i drugim stvarima, pa ako je to tako opasno ne vjerujem da bi tu došla cijela familija vlasnika koja u tome radi. Jer valjda ne bude opasno od 7 do 15, a poslije nek´ se Zagorci fućkaju.

Ćuk: Ali, tu će se zbrinjavati i lijekovi, pa i oni koji su radioaktivni, zatim pesticidi, fungicidi...

Hanžek: Pa Trgocentar ima skladište pesticida, herbicida, mi svi doma imamo pesticide, kud bacamo ostatke...

Turk: Najvažnije je u svemu tome da funkcionira pravna država. Ja sam legalist, dakle kontrola poslovanja, redovita inspekcija tog odlagališta koje mora poštivati zakone i onda ne bi trebalo biti nikakvih problema. Jer naši su zakoni u tom području rigorozni i ako se utvrdi nepravilnost u radu inspekcija odmah zatvara odlagalište.

Hanžek: Zato tražimo ovlasti od države za komunalnu policiju u lokalnoj samoupravi koja bi kontrolirala takve stvari.

I na kraju gradonačelniče, priča se da ste vi ostvarili neku osobnu financijsku korist dolaskom CIAK-a u Zabok?

Hanžek: Grad nema ovlasti ni za izdavanje građevinske dozvole ni za izdavanje suglasnosti, pa ne vidim interes investitora da mi daje bilo kakvu naknadu. Grad na kraju tek obračunava komunalnu naknadu. Priče o basnoslovnim iznosima koje sam navodno primio čista su glupost.

Gost novinar: STELA KOLAR BOROVČAK, HRT

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook