Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Krapinske Toplice potpisala prvi kolektivni ugovor za djelatnike vrtića: Plaće uvećane, koeficijenti definirani...


Foto: Rikard Jadan/Zagorje.com

Općina Krapinske Toplice, Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske te Sindikat obrazovanja, medija i kulture, potpisali su Kolektivni ugovor za zaposlene u topličkom Dječjem vrtiću Maslačak. 

Prvi je to puta u povijesti topličkog vrtića da je sklopljen kolektivni ugovor, kojim su uređena međusobna prava i obveze te su određena pravila i riješena pitanja vezana uz radni odnos zaposlenih u dječjem vrtiću. Što se tiče plaća, detaljno su definirani koeficijenti, osnovica i drugi oblici naknada. Ugovorena je i osnovica plaće, a sve sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju.


Kako je istaknula Gordana Jureković, načelnica Općine koja je osnivač vrtića, kolektivni ugovor obuhvatio je i druge pogodnosti za zaposlenike, kao što su pružanje mogućnosti i stvaranje uvjeta za profesionalno usavršavanje i dodatno obrazovanje te plaćeni sistematski pregled u iznosu do 200 eura. 

Također, dogovoreno je i povećanje osnovne plaće za djelatnike vrtića. 

- Odgojiteljima koji vode poseban program, kao što je rano učenje stranog jezika ili pak sportski, glazbeni, likovni, dramsko scenski i slične programe, osnovica se povećala za 10%. Odgojiteljima za rad s djecom koja imaju teže razvojne teškoće bez asistenta u grupi osnovna plaća uvećana je za 5%, a isto uvećanje plaće ugovoreno je za odgojitelje koji rade u odgojno obrazovnim skupinama s većim brojem djece od propisanog standarda. Sklapanjem ovog kolektivnog ugovora pruža se okvir za zaštitu radnika i osiguravaju pravedni i transparentni uvjeti rada. Na taj način stvara se stabilnija i pravednija radna sredina u kojoj su prava i obveze jasno definirane – rekla je Jureković te se potom osvrnula i na samo značenje kolektivnog ugovora.

 

- Dječji vrtić nije samo zgrada, oprema i prostor. Dječji vrtić je prije svega kvalitetan stručni kadar. Mi takav kadar imamo i važno nam je da oni budu zadovoljni, da osjete da cijenimo njihov rad i trud kojeg ulažu za dobrobit naše djece. Usudila bih se reći da je briga za djelatnike našeg vrtića, zapravo istovjetno i nedjeljivo od brige za našu djecu – rekla je Gordana Jureković.

 

Predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Iskra Vostrel Prpić, zahvalila je načelnici Gordani Jureković što je, kako je rekla, „uvidjela da je suradnja sa sindikatom i postizanje ovog najvišeg oblika socijalnog dijaloga zapravo dobar put.” 

- Prava radnika u predškolskom odgoju su nedjeljiva od prava djece i u Općini Krapinske Toplice to je prepoznato i to smo nekako sublimirali u ovaj naš dobar, kvalitetan kolektivni ugovor. Ovaj ugovor velikim dijelom obuhvaća zakone koji propisu predškolsko obrazovanje, ali, naravno, jedan dio su materijalna prava, dodaci i specifičnosti struke, što je apsolutno nešto što bi trebala postići cijela Hrvatska. Zbog toga, velika pohvala Općini Krapinske Toplice jer je to jedino ispravno za nas i našu djecu – rekla je Vostrel Prpić.

Povjerenica Sindikata obrazovanja, medija i kulture u topličkom Dječjem vrtiću, Dubravka Fort, također je izrazila zadovoljstvo potpisivanjem kolektivnog ugovora.

 

- Ovo je za nas povijesni trenutak jer smo upravo potpisali naš prvi kolektivni ugovor. Drago nam je da smo uspjeli dogovoriti s Općinom kao osnivačem Dječjeg vrtića poštivanje materijalnih i radnih prava svih djelatnika našeg vrtića. Osnivač je i prije vodio brigu o našim plaćama koje su uglavnom pratile plaće radnika u osnovnom obrazovanju. Ovim Ugovorom uvaženi su novi koeficijenti složenosti poslova u Ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju koji su na snazi od 1.ožujka 2024.g., čime se u potpunosti poštuje Zakon o plaćama i Zakon o osnovici plaće u javnim službama. Dogovorena su nova ili dopunjena stara i ostala materijalna i radna prava koja nisu regulirana Pravilnikom o radu naše ustanove – rad pripravnika, trajanje godišnjih odmora, uvećanje plaća za poslove s posebnim uvjetima rada, regres, božićnica, otpremnina, uskrsnica, sistematski pregled djelatnika u visini od 200 eura, a najvažnija od svega nam je sigurnost realiziranja svih naših prava ovim kolektivnim ugovorom - rekla je Fort te zahvalila načelnici Jureković na razumijevanju i kooperativnoj suradnji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook