Prethodni članak
Sljedeći članak

Otkrivena opasna istina o ovisnosti koja muči brojne Hrvate

Problem ovisnosti o kocki u Hrvatskoj sve više uzima maha pa su tako u srijedu konačno predstavljene dugo iščekivane izmjene Zakona o igrama na sreću


Fotoi/Ilustracija/Pixsell

Legalizacija sportskog klađenja u SAD-u izazvala je deset posto više prijavljenih incidenata u kojima su muškarci bili nasilni prema svojim partnericama, pokazala su istraživanja koje su proveli Kyutaro Matsuzawa i Emily Arnesen sa sveučilišta u Oregonu, prenosi N1. Istraživači su dokazali da se najviše partnerskog nasilja u ovoj zemlji događa nedjeljom od podneva do večeri, dakle u vrijeme i nakon utakmice, posebno ako je klub za koji nasilnik navija izgubio.

I nije izgubio samo klub, nego i nasilnik, koji je prije toga uložio novac u kladionici, naravno – na pobjedu svog tima. Goldman Sachs procjenjuje da su krajem 2023. godine Amerikanci na klađenje mjesečno trošili više od milijardu dolara! U toj je brojci najveći udio siromašnih zbog čega su mnogi sa svojim obiteljima završili u potpunoj financijskoj bijedi.

Ekonomisti su zaključili da klađenje povećava rizik od bankrota kućanstva za 25 do 30 posto, a posebno su pogođeni mlađi muškarci s niskim prihodima. Klađenje stvara ovisnost, ovisnost vodi do gubitka novca što izaziva emocionalnu nestabilnost iz koje često slijedi nasilje i to prema najbližima i najranjivijima, dakle prema partnerici i djeci.

Situacija u Hrvatskoj

Problem ovisnosti o kocki u Hrvatskoj sve više uzima maha pa su tako u srijedu konačno predstavljene dugo iščekivane izmjene Zakona o igrama na sreću. U posebnom su fokusu bili maloljetnici kod kojih se situacija otima kontroli, a državna tajnica u Ministarstvu financija Tereza Rogić Lugarić otkrila je kako oni mlađi od 18 godina više neće moći igrati igre na kladomatima u ugostiteljskim objektima.

 

“Na kladomatima u ugostiteljskim objektima predviđeno je postavljanje posebnih čitača identifikacijskih isprava. Na taj način će bilo koji maloljetnik identifikacijsku ispravu morati prisloniti uz poseban čitač i time će, ako ne posjeduje ispravu, automatski biti isključen od mogućnosti igranja na kladomatima”, rekla je Rogić u Saboru.

Osim maloljetnika, igrat više neće moći ni oni koji su se prijavili u jedinstveni registar isključenih igrača, koji bi uskoro trebao pokrenuti i ustrojiti Hrvatski zavod za javno zdravstvo.


Oporba je, s druge strane, tražila da se kladomati u potpunosti uklone iz lokala. Mislav Herman (HDZ) upozorio je da 13 posto srednjoškolaca ima ozbiljne psihičke tegobe zbog klađenja, a DP-ovka Ivana Mujić je napomenula da su djeca “vrlo dosjetljiva” pa je upitala hoće li doista ova mjera uspjeti njihove prste zadržati dalje od kladomata.

Boris Lalovac (SDP) je upitao kako suzbiti oglašavanje igara na sreću putem društvenih mreža, na što mu je državna tajnica odgovorila da se sada prvi put uvodi restriktivni sustav oglašavanja te je sada Ministarstvo financija prvi put u prilici obavijestiti npr. Google, Facebook i druge o zabrani oglašavanja. Ona kaže kako su i Google i Facebook spremni na suradnju.

Osim toga, državna je tajnica otkrila da u prijedlogu izmjena zakona više ne postoji mogućnost da se igre za sreću oglašavaju na televiziji i radiju po 15 minuta prije, za vrijeme i nakon sportskog događaja. Također je, pri predstavljanju izmjena zakona, pojasnila da se izmjenama postojeća zabrana oglašavanja u radijskim i televizijskim emisijama te tiskanim materijalima za djecu proširuje zabranom oglašavanja na sreću u svim tiskanim medijima.

No, oglašavanje putem interneta te u audiovizualnim i radijskim programima zabranjuje se u vremenu od 6 do 23 sata uz izuzetak Internet stranica priređivača sa tzv. stečenim pravom priređivanja u RH. Ipak, ograničenog oglašavanja izuzete su i lutrijske igre koje su igre na sreću nižeg rizika, piše Dnevno.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook