Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvorena birališta: Četiri milijuna građana na izborima

Svi punoljetni hrvatski državljani danas mogu na birališta koja će biti otvorena od 7 do 19 sati. Birače bi moglo iznena


Svi punoljetni hrvatski državljani danas mogu na birališta koja će biti otvorena od 7 do 19 sati. Birače bi moglo iznenaditi i to što će ih na izlasku s nekih birališta zamoliti da ispune još jedan listić, no bit će to anketni listići za tzv. izlazne ankete koje na ovim izborima provode čak četiri medijske kuće.

Posljednje predizborne ankete najavljivale su rekordno velik odziv birača, čak 80-ak posto, od ukupno 4,07 milijuna glasača u Hrvatskoj.

Od toga je 370 tisuća pripadnika manjina koji su na posebnom popisu birača. Birači zato moraju reći na biralištu da su na tom popisu te odlučiti hoće li glasovati u 12. izbornoj jedinici u kojoj se biraju predstavnici manjina ili u jednoj od 10 izbornih jedinica kojoj pripadaju prema mjestu stanovanja.

Na 6707 birališta u Hrvatskoj bit će i više od 5000 promatrača, uz samo 22 predstavnika OESS-a.

Dan ranije

U dijaspori je glasovanje počelo dan ranije. Najveći broj hrvatskih državljana s pravom glasa u BiH očekuje se na biralištima danas. Više osoba jučer se nije moglo pronaći na biračkim popisima, pojedini s hrvatskom adresom nisu se preregistrirali, pa nisu mogli glasovati.

Štoviše, svaki peti birač koji je jučer izašao na birališta u dijaspori nije mogao glasovati budući da je riječ o osobama koje imaju prijavljenu adresu stanovanja u Hrvatskoj, a najveći broj takvih je upravo iz BiH. Potvrdili su to iz GONG-a objašnjavajući kako im glasovanje nije omogućeno jer se nisu na vrijeme preregistrirali za izbore. Jedina mogućnost je da danas odu glasovati u Hrvatsku gdje imaju prijavljenu adresu stanovanja.

GONG je izvijestio da birački odbori odlično surađuju s promatračima. Zaprimljena je samo jedna dojava o kršenju predizborne šutnje zbog istaknutih plakata na izbornome stožeru HDZ-a BiH 1990 u Mostaru. Na više mjesta zabilježeno je da su stranački aktivisti članovi biračkih odbora.

U BiH pravo glasa ima nešto više od 280 tisuća hrvatskih državljana. Na proteklim izborima u dijaspori od ukupno izašlih 70.527 birača samo na području Generalnoga konzulata RH u Mostaru glasovalo je 40.000 hrvatskih državljana.

Presudni glasovi

Glasovi iz dijaspore s pet kontinenata, a prije svih Hrvata iz BiH mogli bi presuditi za političku stranku koja će osvojiti većinu zastupnika i dobiti mandat za sastav nove Vlade. No, koliko će zastupnika biti izabrano u dijaspori, ovisi prije svega o današnjem odzivu u Hrvatskoj.

Prema izvješćima iz pojedinih konzulata u Njemačkoj, jučer je odziv na izbore do 13 sati bio manji nego za proteklih izbora. Razlog svakako treba potražiti u novom zakonu o registraciji birača prema kojemu je bilo potrebno provesti prethodnu registraciju potencijalnih birača. Veći broj birača očekuje se danas nakon svetih misa.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook