Prethodni članak
Sljedeći članak

Oživljavanje narodnih običaja uz hrvatsko-slovensku granicu

Piše: Mladen Mandić Uz ovogodišnji će Praznik rada u nedjelju dvije pogranične općine u Sutlanskoj dolini - Kumrovec i




Uz ovogodišnji će Praznik rada u nedjelju dvije pogranične općine u Sutlanskoj dolini - Kumrovec i Bistrica ob Sotli, dvaju mjesta čiji su mještani stoljećima živjeli jedni uz druge i družili se, na mostu u naselju Gmajna u Risvici potpisati Sporazum o prijateljstvu i suradnji.

Nakon potpisa u 19 sati dvaju načelnika - kumrovečkog Srećka Blažička i župana općine Bistrice ob Sotli Jožefa Pregrada, mještani s jedne i druge strane granice ponovno će oživjeti narodni običaj koji se nekad njegovao uz dvije strane Sutle - tzv. natpjevavanje.

Na zračnoj udaljenosti od petstotinjak metara, natpjevavat će se s jedne strane kumrovečka etnoudruga Zipka i to kod Križa u Risvici, a s druge strane pak KUD iz Bistrice ob Sotli i to kod Križa pod Kunšpergom.

Kako je rekao kumrovečki načelnik Srećko Blažičko, obje će skupine pokraj svojih raspela otpjevati prvo nekoliko pobožnih marijanskih pjesama, a poslije i nekoliko narodnih iz svojih krajeva. Najprije će pjevati jedna skupina, a druga slušati i skupljati snagu da zapjeva još ljepše i glasnije.

Time će se između dva mjesta, odnosno država uspostaviti i svojevrsni "zvučni zid". Za prelazak mostića preko Sutle neće biti nikakvih problema niti formalnosti jer će sve iz prikrajka nadgledati i pogranični policajci s obje strane granice.

Nakon natpjevavanja na Sutlanskom mostu na Gmajni će se uz tradicionalne domaće specijalitete - kobasice, špek, šunku i sir te kolače i domaća vina zajedničko druženje uz paljenje prvomajskoga krijesa nastaviti sve do kasnih noćnih sati.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook