Prethodni članak
Sljedeći članak

PAO DOGOVOR: Grad i Županija kupuju zapušteni kompleks pregradske EMKE


Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pregrade, vijećnici i vijećnice jednoglasno su usvojili Odluku o kupoprodaji nekretnine zgrade bivše tvrtke EMKA d.d. u Pregradi.

Napušteni i zapušteni kompleks nekadašnjeg pregradskog tekstilnog ponosa, tvornice odjeće EMKA, koja je svoju 60 godina dugu povijest okončala stečajem 2009. godine, kao što smo najavili već prošle godine OVDJE,  Grad Pregrada kupit će uz financijsku pomoć Krapinsko – zagorske županije.


- Za sam Grad Pregradu to je preveliki financijski zahvat i zato moram istaknuti razumijevanje župana Željka Kolara, odnosno, pomoć Krapinsko – zagorske županije, koja bi trebala s 50% sufinancirati kupnju tog objekta – još prošle godine najavio je Vešligaj u razgovoru za Zagorje.com.


Podsjetimo, riječ je o kompleksu od 10.800 četvornih metara koji se nalazi u staroj pregradskoj industrijskoj zoni, nasuprot gradskog groblja, a nedaleko od osnovne škole u kojem postoje tri objekta: upravna zgrada s halom, pomoćni objekti bivše prodaje (barake) i novi objekt koji je izgrađen početkom devedesetih godina, a kojeg je nakon propasti EMKE koristio pregradski teniski klub.


Nakon što su nezavisni procjenitelji napravili procjenu, te je potom o toj procjeni pozitivno mišljenje dalo i Zajedničko procjeniteljsko povjerenstvo Krapinsko – zagorske županije i Grada Krapine, s Josipom Mihalićem, vlasnikom i predsjednikom Uprave poznate krapinske tvrtke Jedinstvo, u čijem je vlasništvu napušteni kompleks EMKE, dogovorena je kupoprodajna cijena od 486 tisuća eura, koliko je iznosila i sama procjena.


Ponavljamo, Grad Pregrada bi prema dogovoru trebao platiti pola, a pola Krapinsko – zagorska županija, no, nakon što je sinoć Gradsko vijeće donijelo takvu odluku, prije potpisivanja Ugovora o kupoprodaji, takvu odluku treba još donijeti i Županijska skupština Krapinsko – zagorske županije.


- Nakon dugotrajnog procesa i pregovora, postignut je dogovor o otkupu zgrade bivše tvrtke EMKA d.d. Nažalost, još 2008. godine propuštena prilika za otkup te zgrade od strane Grada i drago mi je da ćemo je sada uspjeti spasiti od daljnjeg propadanja s obzirom na to da se radi o svojevrsnom simbolu Pregrade – rekao je danas Vešligaj za Zagorje.com.

Kako je najavio, nakon kupoprodaje, sljedeći korak je, dakako, obnova kompleksa. - Nakon obnove, ovaj kompleks imat će ključnu ulogu u jačanju obrazovnih i kulturnih kapaciteta našeg grada i županije. Planira se preuređenje zgrade za potrebe dislociranog studija sestrinstva Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, kao i za potrebe obrazovnih i kulturnih institucija Krapinsko-zagorske županije i Grada Pregrade. U narednim mjesecima radit ćemo na detaljima konačne namjene objekata i osiguranju financijskih sredstava za njihovu revitalizaciju. Na ovom važnom projektu zajednički će surađivati Grad Pregrada, Krapinsko-zagorska županija, Srednja škola Pregrada, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Zagorska razvojna agencija te Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije. Zahvaljujem na podršci županiji kod otkupa i na budućim ulaganjima – rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj za Zagorje.com.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook