Prethodni članak
Sljedeći članak

Pet pružnih prijelaza u Zagorju još uvijek čekaju puštanje signalizacije u rad

Iz Hrvatskih željeznica kažu da puštanje uređaja u rad na željezničko-cestovnom prijelazu Celine, kojeg Zabočani popularno zovu 'kod Šode', planirano je u listopadu 2016. godine


Na području Krapinsko - zagorske županije ima oko 130 županijsko – cestovnih prijelaza. Oni koji nisu obilježeni svjetlosno - zvučnom signalizacijom predstavljaju ozbiljan problem sigurnosti prometa. Svi se, nažalost, sjećamo teške nesreće u srpnju 2010. godine na pružnom prijelazu u Poznanovcu u kojoj su život izgubile tri mlade djevojke život, kada su svojom Opel Corsom podletjele pod lokomotivu bez vagona.

Nakon te stravične nesreće, taj je pružni prijelaz koji je dotad bio obilježen samo Andrijinim križem dobio moderne led markere koji upozoravaju vozače na nailazak vlaka. Hvalili su se tada da je to prvi pružni prijelaz u Hrvatskoj na koji je postavljen hrvatski proizvod. No, te led diode nisu dugo trajale, ali je ipak taj pružni prijelaz obilježen svjetlosno – zvučnom signalizacijom i polubranicima.

U Krapinsko-zagorskoj županiji nalazi se pet  željezničko-cestovnih prijelaza na kojima su završeni radovi i predani zahtjevi za izdavanje uporabnih dozvola. Dakle, čeka se puštanje u rad. Među njima je i izrazito prometan željezničko – cestovni promet Celine u Zaboku, kojeg Zabočani popularno zovu 'kod Šode', a za kojeg su nam u HŽ Infrastrukturi odgovarali po onom principu: sad će, sad će... Zadnji put je odgovor bio se u promet pušta u srpnju ili kolovozu 2016. godine. Kako se to dosad nije ostvarilo, upit smo proslijedili ponovno. Iz HŽ Infrastrukture najavili su novi datum za puštanjem u promet uređaj na zabočkom željezničko - cestovnom prijelazu.

- Na željezničko-cestovnom prijelazu Celine završeni su svi radovi i dobivena je uporabna dozvola. Da bi se uređaj na željezničko-cestovnom prijelazu pustio u rad, potrebno je od Agencije za sigurnost željezničkog prometa dobiti odobrenje za puštanje u rad. Puštanje uređaja u rad planirano je u listopadu 2016. godine.

Rješenje Agencije za sigurnost željezničkog prometa čeka se i u slučaju prijelaza u Gornjoj Stubici u Ulici grofova Oršić – stoji u odgovoru Korporativnih komunikacija HŽ. U idućem ciklusu povećanja razine osiguranja željezničko - cestovnih prijelaza novim uređajima sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicimana, na području Krapinsko-zagorske županije predviđena su četiri željezničko-cestovna prijelaza. Trenutačno se provodi postupak javne nabave za izradu tehničke dokumentacije, a nabava uređaja i radovi financirat će se iz kredita Svjetske banke

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook