Prethodni članak
Sljedeći članak

Pirotehnika bez ograničenja

Iz policije poručuju kako će idućih 10-ak danapojačano nadzirati trgovinu pirotehnikom. Od danas pa do 2. siječnja ne vr


Iz policije poručuju kako će idućih 10-ak danapojačano nadzirati trgovinu pirotehnikom. Od danas pa do 2. siječnja ne vrijedi zabrana uporabe teške pirotehnike. Ovo je jedino razdoblje u godini kada je dopuštena upotreba ´bengalki´, raketa sa štapom...


Policijska akcija Mir i dobro ove je godine Zagrebu doista donijela blagdanski mir. Nešto malo kaznenih i prekršajnih prijava zbog zlouporabe pirotehničkih i eksplozivnih sredstava i, ono najvažnije, samo dvoje lakše ozlijeđene djece. Tomu je zasigurno pridonijela i zakonska zabrana uporabe teške pirotehnike. No, zabrana je vrijedila do 27. prosinca, a od srijede, 28. prosinca pa do 2. siječnja ´bengalke´ i rakete su dopuštene, objavio je HRT.

Igru s pirotehnikom ovog Božića zasigurno su zapamtila i dva malodobna Zagrepčana. Ozljede su nakon liječničke intervencije okvalificirane kao lakše.

I dok su kupnja, prodaja i uporaba lake pirotehnike moguće tijekom cijele godine, od danas pa do 1. siječnja jedino je razdoblje u godini kada je dopuštena uporaba bengalskih baklji, raketa sa štapom te sličnih eksplozivnih sredstava na otvorenom.

Krunoslav Borovec, načelnik Ureda načelnika PU zagrebačke ističe kako je prodaja pirothenike 2. razreda dopuštena samo u specijaliziranim dućanima koji imaju specijalno dopuštenje MUP-a za prodaju, a prodaja je dopuštena samo u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja.

No dio prosinačke svakodnevice, ističu u policiji, svakako je ilegalna prodaja spomenute pirotehnike.

Kazne za fizičke osobe, ukoliko krše odredbe Zakona, kreću se od 1.000 do 5.000 kuna, a naravno, kazne za pravne osobe u smislu proizvodnje ili prodaje pirotheničkih sredstava suprotno ovom Zakonu, puno su veće i iznose i do nekoliko desetaka tisuća kuna, kaže Borovec.

Izvor: HTV

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook