Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenković: ''Mi smo tu skroz cool i easy''

''Kada dođe trenutak i kada se steknu uvjeti onda možemo razgovarati'' – rekao je premijer


Nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a premijer Andrej Plenković komentirao je aktualnosti. Tako je komentirao i slučaj srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, piše HRT.

- Točno je. Znam za inicijativu za kraj veljače/ožujak, tada smo poslali smo poruku da nije trenutak za takav posjet i nakon toga nije bilo kontakata i rasprave na tu temu. Neslužbeno smo doznali da postoji želja da se dođe u nedjelju, ali bez ikakve formalne notifikacije, što smatramo da treba prethoditi. To nije privatni posjet, koliko god se želi diskretno obaviti. To je stvar koja ima svoje političke implikacije i reperkusije i treba doći u pravom trenutku i za zemlju domaćina i za onoga koji želi doći. Naša pozicija je principijelno jasna, rekli smo da nije trenutak niti je metodologija bila za to ispravna. Kada dođe trenutak i kada se steknu uvjeti onda možemo razgovarati. Hrvatska je uključiva, tolerantna. Danas sam prvi put vidio u srpskim medijima da smo mi ustaška vlada, rekao je.

- Ovakva reakcija ukazuje na histeričnu reakciju Beograda i to ne samo vlasti i dužnosnika već i medija, međutim, mi smo tu skroz cool i easy, i kada dođe trenutak, bit će i posjeta. Hrvatska poštuje srpsku manjinu u RH, poštuje sve manjine u Hrvatskoj, čini velike napore za zaštitu prava Hrvata koji žive u Srbiji... i to ćemo nastaviti činiti. Činiti ono što smatramo dobro i ispravno. Naša politika je sve, samo ne histerija ili bilo kakvo dobivanje političkih poena na ovoj temi. Sve će doći na svoje samo treba biti u međusobnim odnosima pun poštovanja, uviđavnosti i dogovora, a politika svršenog čina ne može proći nigdje, pa neće ni u suvremenoj Hrvatskoj, rekao je Plenković.

Suradnja s Pupovcem

- S Pupovcem surađujemo i moram reći da je bilo jako puno onih koji kritiziraju HDZ, vladu i mene zbog suradnje s manjinama, posebno srpskom u Hrvatskoj, no unatoč tome mi dobivamo povjerenje jednom, dva puta, vodimo uključivu politiku… RH je članica EU-a, ima svoj zakon, ustavni zakon i mi želimo da su naše manjine zadovoljne. Pustit ćemo da se sve ovo slegne, pa ćemo potom, kad se uspostavi konstruktivna normalna komunikacija, razgovarati što dalje i kako, rekao je Plenković.

Na pitanje hoće li i Vučića proglasiti personom non grata.

- Ne radi se tu o tome. Imate nekog tko je predsjednik države i svi koji su razumni trebaju voditi računa da države, bez obzira na to koliko su teški odnosi, a podsjećam na velikosrpsku agresiju na Sloveniju, Hrvatsku, BiH i Kosovo… Nije nitko iz Hrvatske, BiH, Slovenije išao u Srbiju. To nije bilo prije 150 godina, nego svega 30-ak. Kad se to stavi u taj kontekst, onda stvari postanu jasnije, rekao je Plenković, piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook