Prethodni članak
Sljedeći članak

Po grobljima diljem Hrvatske pojavljuju se 'grobnice za nerođene'


Danas je na gradskom groblju u Slavonskom Brodu blagoslovljena novoizgrađena “grobnica za nerođene” na kojoj piše “Svetost života”, a u koju će se ukapati prerano preminula, nerođena i pobačena djeca, piše Informativna katolička agencija (IKA).

Blagoslov na ovom događaju predvodio je duhovnik Udruge Betlehem i župnik brodske Župe Svete obitelji vlč. Domagoj Lacković, a kako piše IKA, tijek izgradnje sedme ovakve grobnice na području Hrvatske predstavio je tajnik udruge Branimir Pranjić.

“Financiramo se isključivo od donacija fizičkih osoba i projekata. Jedan od naših glavnih apostolata je da se svako začeto dijete rodi, a tome pridonosimo konkretnim djelovanjem”, kazao je.

Tajnik je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli izgradnju te grobnice, naglasivši kako se ona financira isključivo od donacija fizičkih osoba te namjenskih sredstava općina Sibinj i Podcrkavlje, Grada Slavonskog Broda, Đakovačko-osječke nadbiskupije i centrale Udruge Betlehem u Karlovcu.

IKA piše kako se na ovoj grobnici nalazi simbol “nerođenog djeteta, nevinog mučenika suobličenog s Kristovom mukom”. Pranjić je kazao kako su ovim projektom htjeli roditeljima koji su izgubili začeto dijete osigurati dostojanstven ukop na mjestu gdje mogu tugovati i moliti.

Duhovnik Lacković naglasio je kako ta grobnica za razliku od drugih na groblju neće otkriti ništa o onima koji će tu biti pokopani, ni imena, ni godinu rođenja, spol, društveni status.

“Ovo mjesto nas poziva da budemo hrabri i da se odreknemo svoje udobnosti i prava, jer život nije borba za vlastitu udobnost i prava. Daje nam do znanja da životi drugih nisu prijetnja našoj udobnosti ili pravima. Poziva nas na prevladavanje sebičnosti. Potiče nas da se zapitamo kako kao društvo možemo podržati obitelji i osigurati da nijedan život ne bude zapostavljen ili smatran prijetnjom našoj udobnosti i pravima”, kazao je Lacković u homiliji, zaključivši kako je bitno “da uvijek štitimo i poštujemo život u svoj njegovoj ljepoti i svetosti”.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook