Prethodni članak
Sljedeći članak

Počela državna matura koju polaže 35 881 učenik u Hrvatskoj

Konačna objava rezultata je 16. srpnja

  • foto: drzavnamatura.com

    foto: drzavnamatura.com


Danas započinju ispiti državne mature, a ove godine se za maturu prijavio 35 881 učenik. Ispit je to zrelosti od kojeg mnogi srednjoškolci strepe, a kako mnogi kažu, to im je najstresniji dio srednjoškolskog obrazovanja. Učenici danas polažu ispite iz etike i glazbene umjetnosti, piše dnevnik.hr.

Dodajmo kako će državnu maturu polagati 12.679 gimnazijalaca, odnosno 17.371 strukovnih škola.

Podsjetimo, za ispit državne mature se može prijaviti viša i niža razina, a ove su godine učenici uglavnom prijavljivali višu razinu iz hrvatskoga i stranih jezika, dok je iz matemaike ispit više razine prijavila jedna trećina učenika koji polažu državnu maturu.

Kako piše dnevnik.hr, što se tiče izbornih predmeta, najviše maturanata je prijavilo fiziku, a zatim biologiju, politiku i gospodarstvo, psihologiju i kemiju.

Danas se i polaže test iz srpskog jezika za pripadnike nacionalnih manjina, a sutra 8. lipnja test iz logike i obje razine francuskog jezika.

11. lipnja piše se sociologija i geografija, 12. lipnja biologija i psihologija, a 13. lipnja fizika te politika i gospodarstvo. 14. lipnja piše se talijanski jezik ( i viša i niža razina), a isti dan se piše i likovna umjetnost. 15. lipnja pišu se ispiti iz filozofije i kemije.

Mnogim učenicima možda najzahtjevniji ispit, onaj iz hrvatskog jezika piše se 18. lipnja kad se polaže test, a sljedeći dan 19. lipnja piše se esej.  19. lipnja se pak polažu i ispiti iz obje razine španjolskog jezika, a 20. lipnja informatika i vjeronauk. 21. lipnja polaže se ispit iz engleskog jezika (obje razine), 26. lipnja obje razine njemačkog jezika i povijest, 27. svibnja obje razine matematike. a 28. i 29. lipnja pišu se ispiti iz materinskih jezika nacionalnih manjina te češkog, mađarskog, talijanskog jezika (obje razine) i grčkog jezika.

Dodajmo kako će se rezultati objaviti 11. srpnja, a rok za prigovore je 13. srpnja. Nakon roka za prigovore, objavljuje se konačna objava rezultata i to 16. srpnja. Podjela svjedodžbi je 18. srpnja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook