Prethodni članak
Sljedeći članak

Počela gradnja dva puta plaćene kanalizacije

Treća sreća ili tko čeka taj i dočeka – ironično bi u jedan glas mogli «zapopevati» stanovnici Klokovc



Treća sreća ili tko čeka taj i dočeka – ironično bi u jedan glas mogli «zapopevati» stanovnici Klokovca pokraj Krapinskih Toplica u čijem je naselju počela gradnja nove kanalizacije.


Naime, stanovnici najmnogoljudnijeg topličkog prigradskog naselja svojevrstan su fenomen ili još bolje rečeno simbol javnog gospodarenja na ovim prostorima jer gradnju ovog kapitalnog projekta plaćaju već treći put.

Još u vrijeme bivše države u dva su samodoprinosa skupljali novac za toliko željenu kanalizaciju, ali je peneze uvijek popapala nužnost investiranja i interveniranja u neki drugi javni posao kojem je baš ponestalo paprike .

Počeli radovi

Sadašnja općinska vlast tu je nepravdu odlučila ispraviti. Stoga je još prošle godine izrađena projektna dokumentacija i dobivena građevinska dozvola te su nabavljene kanalizacijske cijevi i reviziona okna. Ovih dana počeli su i radovi. Bageri zabočkog Komunalnog već postavljaju magistralni vod. Čitav posao raditi će se u više etapa. U prvoj etapi koja je upravo u tijeku, postaviti će se cjevovod u dužini od 2.300 metara što će topličke porezne obveznike stajati oko 800.000 kuna. U drugoj fazi potrebno je kupiti još 2.800 metara cijevi. Ukupna vrijednost investicije iznosi 2.140.000 kuna. Od ukupnog iznosa Općina plaća milijun i pol kuna, odnosno 800.000 izdvaja iz proračuna, dok će preostalih 700.000 kuna uletjeti iz Fonda za regionalni razvoj. Hrvatske vode investiciju prate s 800.000 kuna, što ukupno čini 2.300.000 tisuća kuna s time da je za razliku od 200.000 kuna predviđena izgradnja crpne stanice. Završetak radova na prvih 2.300 metara predviđen je za rujan, a preostali dio kanalizacije, ukupne dužine oko 7 kilometara, realizirat će se dalje etapno do 2009. godine.

Komunalna naknada

Kako doznajemo u Općini Krapinske Toplice na 30 metara od svakog kućanstva izgraditi će se tzv. kontrolna okna u koja će se moći priključiti po 4 kućanstva. Građane će priključak stajati 6 tisuća kuna, koliko odlukom Općinskog vijeća iznosi komunalna naknada na području Krapinskih Toplica. Priključenje će biti moguće čim se stvore uvjeti, odnosno kućanstva u dijelovima naselja u kojima su cijevi postavljene neće morati čekati završetak čitavog projekta. Gradnja samih kontrolnih okna financirati će se iz općinskog proračuna, a ne kako je u prvotnom projektu bilo planirano na teret građana.

Stanovnici Klokovca koji su tijekom godine već uplatili dio novca za gradnju kanalizacije (prvotno je planirano sufinanciranje građana u obrocima), novac mogu zatražiti natrag ili će im za uplaćen iznos biti smanjena

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook