Prethodni članak
Sljedeći članak

Policija uhvatila 37 drogiranih vozača na zagorskim cestama

Osim marihuane i njenih derivata, koji sadrže veliku količinu THC-a, među mlađim generacijama najpopularnije su kokain, amfetamini i razne sintetičke droge, a nije rijetkost da pod utjecajem droga, uglavnom mlađi vozači, sjedaju za volan


Unatoč stereotipnim i odavno sasvim neopravdanim predrasudama o Zagorcima i alkoholu, na zagorskim cestama sve je manje pijanih vozača. Čak štoviše, prema policijskim podacima, ako gledamo po županijama, odnosno, policijskim upravama, broj alkoholiziranih vozača na području Krapinsko – zagorske županije pri samom je dnu nacionalne ljestvice. Opće je poznato kako je u Zagorju sve manje osoba koji svakodnevno konzumiraju alkohol, a s druge strane, nakon godina i godina policijske kampanje 'Ako piješ, ne vozi', kao i redovitih policijskih akcija u kojima se pojačano kontrolira alkoholiziranost vozača, sve je manje i Zagoraca koji za volan sjedaju pijani.

Droge sve prisutnije
No, nije nikakva tajna da su mlađe generacije u posljednje vrijeme daleko više sklonije raznim opijatima i drogama, nego što je to bilo nekad, kad droga na našem području ipak nije bila toliko dostupna i tako lako nabavljiva kao danas. Osim marihuane i njenih derivata, koji sadrže veliku količinu THC-a, među mlađim generacijama najpopularniji su kokain, amfetamini i razne sintetičke droge, a nije rijetkost da pod utjecajem droga, pojedinivozači sjedaju i za volan. Upravo zbog toga je policija još 2004. godine nabavila prve komplete opreme za testiranje vozača na prisutnost droga u organizmu, te je tada, održana i sva potrebna edukacija za policijske službenike.


Prva testiranja
Prvo, pokusno testiranje vozača počelo je 30. srpnja 2004. godine u Zagrebu, u kojem je sudjelovalo 20 policajaca iz 5 policijskih uprava. Tim povodom je u prostorijama Policijske akademije u Zagrebu održana i tiskovna konferencija na kojoj su predstavnici medija upoznati s načinom rada uređaja za testiranje vozača na prisutnost droga u organizmu, a posebno im je i demonstrirana praktična primjena uređaja. Radilo se tada o uređaju naziva Cozart Rapiscan koji je bio primjenjivan u Italiji i Velikoj Britaniji. Taj aparat je radio na principu testiranja putem sline, tako da se štapić s vatom stavljao pod jezik i za 10- tak minuta se mogao očitati rezultat i utvrditi eventualna prisutnost amfetamina, raznih lijekova za smirenje, opijata, kanabisa i kokaina u organizmu.


Novi uređaj
Danas, gotovo 18 godina kasnije, testiranje vozača na drogu uobičajena je policijska praksa, iako se ne provodi redovito i toliko često kao alkotestiranje. Naši dobro upućeni izvori nam kažu kako je glavni razlog tome poprilično bizaran, odnosno, da se radi o nedostataku testova za drogu, koji nisu baš ni jeftini i koje pojedine policijske uprave, koliko god ih tražile od MUP-a, moraju ponekad čekati tjednima ili čak i duže. No, glasnogovornik Policijske uprave krapinsko – zagorske, Zoran Lončar, nije nam potvrdio takve navode, niti ih je želio komentirati, već je rekao kako policijski službenici PU krapinsko – zagorske sami procjenjuju kojeg vozača će testirati. -Policijski službenici prilikom rada na terenu, odnosno u redovnom nadzoru prometa ili u preventivno-represivnim akcijama u prometu, prilikom kontrole vozača na osnovu sumnjivog ponašanja u vožnji te karakterističnih simptoma koje imaju osobe pod utjecajem droga, mogu vozača testirati preliminarnim testom. Policija za testiranje za prisutnosti droga u organizmu kod vozača koristi uređaj Dräger DrugCheck 3000 koji se brzo i jednostavno priprema za upotrebu. Testiranje traje 3 do 5 minuta, a utvrđuje prisutnost u organizmu pet skupina droga i to kokain, opijati, amfetamini, metamfetamini/sintetičke droge (npr. ecstasy) i kanabis (THC). Nakon preliminarnog ispitivanja, u slučaju pozitivnog nalaza, vozač se upućuje na vađenje krvi i uzimanje urina radi analize – odgovorio nam je Lončar.


Velike kazne
Dakako, vozača kojem preliminarni test pokaže da je pod utjecajem droga, policija odmah privremeno isključuje iz prometa, a ako analiza urina ili krvi dokaže da je vozač uistinu pod utjecajem droga, policija izdaje Prekršajni nalog ili se protiv njega podnosi Optužni prijedlog nadležnom sudu. A kazne za vožnju pod utjecajem droga nisu nimalo male. Kako je svojedobno objavio MUP, ako se utvrdi da je vozač pod utjecajem droga ili lijekova, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. No, to nije sve. Da će vam svaki, pa i 'najblaži' sudac, uz sve to još i 'uzeti vozačku' barem na 6 mjeseci, u to možete biti poprilično sigurni, osim ako nemate neke baš izrazito 'snažne' olakotne okolnosti.


Velike brojke
Glasnogovornika PU krapinsko – zagorske, Zorana Lončara, pitali smo koliko često zagorska policija 'uhvati' drogirane vozače, a brojke koje nam je iznio nisu nimalo male. -Tijekom 2021. godine policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske u kontrolama prometa zatekli su 34 vozača pozitivna na prisutnost droge u organizmu. Tijekom ove godine tri vozača bila su pozitivna na droge. U prometnim nesrećama u 2021. godini, troje vozača, sudionika u prometnim nesrećama bilo je pozitivno na prisutnost droga, dok je u siječnju 2022. godine jedan vozač koji je sudjelovao u prometnoj nesreći bio pozitivan na droge – rekao nam je Lončar. U svakom slučaju, brojke nisu male, a kad se uzme u obzir činjenica da je broj pijanih vozača u padu, a broj drogiranih u porastu, možda će u budućnosti policija biti prisiljena pokrenuti veliku preventivnu kampanju pod nazivom 'Ako šmrčeš, ne vozi'.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook