Prethodni članak
Sljedeći članak

Policijski presretači i na lokalnim prometnicama

Policijski službenici PPP Krapina od kolovoza prošle godine, od kada imaju zaduženu Škodu, uređajem za mjerenje brzine k


Policijski službenici PPP Krapina od kolovoza prošle godine, od kada imaju zaduženu Škodu, uređajem za mjerenje brzine kretanja vozila utvrdili su ukupno 2464 prometna prekršaja.

-Analizirajući greške zbog kojih su se događale prometne nesreće, u najvećoj je mjeri to neprimjerena brzina uvjetima na cesti - rekao nam je Darko Ban, načelnik Postaje Prometne policije Krapina. Od načelnika Bana tako saznajemo da su u prva 4 mjeseca ove godine na prometnicama naše županije evidentirane 361 prometna nesreća, u kojima je 9 osoba smrtno stradalo, a 208 ozlijeđeno.

Od svih nesreća samo 3 su se dogodile na auto cesti A-2 u kojima nije bilo povrijeđenih osoba. Budući da je tijekom prošle i u prva 4 mjeseca ove godine 1 osoba smrtno stradala na izlaznom traku s autoceste, policijski službenici PPP Krapina najveći dio vremena provode van autoceste A-2, na državnim, županijskim i lokalnim cestama s automobilom s uređajem za mjerenje brzine «Traffi Vision».

Zagorci prepoznaju crnu Škodu

Nakon što smo kao novinari Zagorskog lista dobili priliku provesti jedan dan s ekipom zagorskih «lovaca» na one koji se ne pridržavaju prometnih propisa na autocesti, htjeli smo provjeriti kakvo je stanje na našim lokalnim cestama, s timom prometnih policajaca u «(ne)popularnim» presretačima.

Nismo imali sreću, kroz cijelo Zagorje, koje smo prošli sa Slavenom Strahinecom i Dejanom Dunajem, pratila nas je dosadna kiša. Ni tako opasno skliska cesta nije prepreka za nesavjesne vozače, kojih i na lokalnim cestama ima previše.

Zbog kiše i gužve na našim lokalnim cestama, teže je uhvatiti prekršitelje, a i ekipe prometnih policajaca u tim vozilima voze opreznije po takvom vremenu. «Isto tako», kažu nam policajci, «crna Škoda Superb već je dosta poznata u Zagorju i vozači znaju čemu ona služi».

U žurbi za poslom «pala» su osim nje još dva vozača tog poslijepodneva. Jedan od njih odmah je priznao: «Vozio sam prebrzo i nemam primjedbi», dok je drugi sam sebi u brk sasuo pregršt sočnih hrvatskih psovki: «J…. ti m…., pa of sam tjedan na kazne potrošil već 2 hiljade kuna…», u isto vrijeme bojeći se za male pureke koje je prevozio u prikolici.

Kazne su visoke

Nakon što su službenici PPP Krapina zadužili «Superbicu», vozači ipak voze malo opreznije, rekli su nam Slaven i Dejan, no još uvijek i usprkos kiši i skliskom kolniku ima dosta onih koji misle da su na cesti svemoćni. Sve dok se ne dogodi ono najgore. Također, kazne su doista visoke. -Policijski službenici PPP Krapina od kolovoza prošle godine, od kada imaju zaduženu Škodu, uređajem za mjerenje brzine kretanja vozila utvrdili su ukupno 2464 prometna prekršaja, za što su protiv neodgovornih vozača poduzeli odgovarajuće sankcije- zaključio je Darko Ban.

Neslužbeno doznajemo da zbog velike «popularnosti» Škode u Zagorju, uskoro kreće rotacija vozila po Hrvatskoj, pa će tako u akciju «lova na prebrze» krenuti i neka druga vozila u vlasništvu MUP-a RH.

Kazne

U naselju:

- do 10 km/h više od dopuštene…..novčana kazna od 300 kuna
- od 10 – 30 km/h…………………novčana kazna od 500 kuna i 1 negativni bod
- od 30 – 50 km/h…………………novčana kazna od 700 kuna i 2 negativna boda
- više od 50 km/h………………….najmanje 2000 kuna… 3 boda… i do 6 mjeseci zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Izvan naselja:

- od 10 do 30 km/h više od dopuštenog….novčana kazna od 300 kuna
- od 30 – 50 km/h………………………...novčana kazna od 500 kuna… i …1 negativni bod
- više od 50 km/h…………………………najmanje 2000 kuna… 3 negativna boda.. i … do 3 mjeseca zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Sukladno članku 6. st. 2 Pravilnika o mjeriteljskim zahtjevima za mjerila brzine vozila u cestovnom prometu, sigurnosna razlika kod mjerenja brzine do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h ona iznosi 10%.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook