Prethodni članak
Sljedeći članak

Tri godine za pokušaj ubojstva policajca


Dragutin Fijolić (55) iz Velikog Trgovišća je na Županijskome sudu u Zlataru nepravomoćno osuđen na tri godine zatvor



Dragutin Fijolić (55) iz Velikog Trgovišća je na Županijskome sudu u Zlataru nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora za pokušaj ubojstva policajca Dareka Kunovića (37) iz Zaboka.


Predsjednik vijeća, sudac Tomislav Ivanda, obrazlažući presudu, istaknuo je da je dokazano da je Kunović kobne večeri 14. rujna 2002. godine pravio nered za šankom kaćića »Mali caffe« u Krapinskim Toplicama. Vijeća smatra dokazanim i da je Kunović vidio da je vlasnica lokala zbog njega zvala policiju, jer je zadirkivao konobarice.

Nakon što je policajac Kunović došao u kafić, Fijolić je napustio lokal, no ubrzo zatim nogom je lupio u već zaključana vrata kafića. Na to je reagirao policajac, sud smatra instinktivno, i pozvao Fijolića da se zaustavi, legitimirajući se policijskom značkom. No, Fijolić umjesto da stane, pohitao je do automobila, uzeo pištolj i ispalio dva hica u zrak. Policajac se zatim bacio na zemlju, a potom i na Fijolića. Hrvali su se, pri čemu su ispaljena još dva hica: jedan u krov Fijolićeve »jette«, a drugi u metalna vrata kotlovnice.

Fijolić je pobjegao s mjesta događaja, ali ga je policija odmah uhitila. Prema riječima suca Ivande, sud je rasvjetlio dva ključna pitanja: je li Fijolić znao da se bori s policajcem i je li imao izravnu namjeru usmrtiti ga.

»Iako je bio pod utjecajem alkohola, Fijolić je morao čuti Kunovića kad mu je rekao da je policajac. Ali to ga nije zaustavilo i nastavio je napadati Kunovića s namjerom da ga ubije. Srećom, policajac je bio dovoljno snažan da mu zavrne ruke i da hici ne završe u njegovu tijelu«, naglasio je Ivanda. Fijoliću je određeno i obvezno liječenje od alkoholizma, a u izrečenu kaznu računa mu se osam mjeseci provedenih u pritvoru.

To je druga presuda izrečena Fijoliću u Zlataru, jer je prvu presudu od godinu i pol zatvora Vrhovni sud ukinuo zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Naime, drugostupanjski je sud zauzeo stav da se radilo o teškom, a ne »običnom« pokušaju ubojstva, kako je sugerirao i presudio zlatarski sud.

Izvor: Vjesnik

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook