Prethodni članak
Sljedeći članak

Poljoprivrednici:'Ukoliko izgubimo poticaje države, možemo zatvoriti farme!'


Građani su zabrinuti što će novi pravilnik donijeti, a posebice su ogorčeni veliki poljoprivredni proizvođači, koji obrađuju velike površine tuđe zemlje, i koji smatraju da će novi pravilnik i sklapanje ugovora s vlasnicima zemljišta zakomplicirati stvari


Nakon članka o tzv. 'aferi ARKOD' u prošlotjednom izdanju Zagorskog lista, javilo nam se još nekoliko poljoprivednih proizvođača koji su zabrinuti što će dopuna Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta sadržavati. Podsjetimo, nakon što je na vidjelo 'isplivao' slučaj u kojem vlasnici u Čazmi nisu imali pojma da je njihovo zemljište upisano u ARKOD - sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora, Ministarstvo će pravilnik malo postrožiti.

Dosada se tako bilo tko u javnobilježničkom uredu mogao prijaviti na tuđu parcelu, bez znanja pravog vlasnika. U izjavi se nigdje nije traži pristanak vlasnika ili korisnika poljoprivrednog zemljišta, dovoljan je bio samo potpis dvaju svjedoka.

 Stručne službe Ministarstva poljoprivrede izradile su novi prijedlog pravilnika u koju je dodana odredba prema kojoj pravo upisa ARKOD parcela koje nisu u vlasništvu ili posjedu poljoprivrednika ostvaruju poljoprivrednici koji prilože izjavu vlasnika uz dokaz o posjedu ili vlasništvu poljoprivrednog zemljišta, a koji se dokazuje izvatkom iz zemljišnih knjiga ili posjedovnim listom. Isto tako istaknuli su da  Poljoprivredna inspekcija u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi provodi kontrole na terenu i provjeravaju je li upisano zemljište zaista i obrađen - upozorili su iz ministarstva, a što smo prenijeli u prošlotjednom izdanju Zagorskog lista.

Možemo reći da su građani jako zabrinuti što će novi pravilnik donijeti, posebice su ogorčeni veliki poljoprivredni proizvođači, koji obrađuju velike površine tuđe zemlje, i koji su nas nakon što je članak izašao zasuli pitanjima. Smatraju da će novi pravilnik i sklapanje ugovora s vlasnicima zemljišta zakomplicirati stvari. U Zagorju jedna njiva ima po 5 – 6 vlasnika i tko će sa svima njima sklapati ugovore, a isto tako većina ih je već pokojna.

Isto tako ukoliko izgube poticaje,  kažu, mogu slobodno zatvoriti farme. Smatraju i da će ovime biti još više napuštene i neobrađene zemlje. Njihov apel proslijedili smo našem Ministarstvu poljoprivrede, upitavši ih na koji način ovakve slučajeve misle riješiti, dakle, pritom mislimo na vlasnički čuzpajz te imaju li u planu rješavanje problema sve većeg broja zapuštene zemlje jer 'mjera' kažnjava zapuštenih njiva nije nikad zaživjela. Iz Ministarstva poljoprivrede su odgovorili da su izmjene pravilnika trenutačno u javnoj raspravi te pozvali sve da se aktivno uključe svojim primjedbama i prijedlozima.

Istaknuli su i da bi se svaki vlasnik također sam morao brinuti o svom zemljištu, ali i da nije baš da su svi vlasnici zemljišta poumirali ili otišli u Ameriku da ih se ne bi moglo pronaći. Vidjet ćemo kako će ovaj vlasnički čušpajz u Zagorju riješiti, no poljoprivrednici su izrazili bojazan oko novog pravilnika.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook