Prethodni članak
Sljedeći članak

Problematično križanje u Kuzmincu nepregledno je i opasno za kamione

Raskršće državne i županijske ceste u naselju Kuzminec u Općini Mihovljan zadaje probleme prijevoznicima koji onuda prometuju


Križanje državne ceste D35 i županijske ceste 2125 u naselju Kuzminec u Općini Mihovljan nije pregledno ni adekvatno prometno riješeno. Izlaz sa županijske ceste i ulaz na državnu cestu D35 za kamione i šlepere na tom je križanju gotovo nemoguć, zbog čega su vozači kamiona pisali peticiju, a Općina dopise i požurnice investitoru Hrvatskim cestama i Županijskom upravi za ceste Krapinsko – zagorske županije za rješavanjem tog problema. Prema riječima načelnika Zlatka Bartolića, Općina Mihovljan u više je navrata dostavljala zahtjeve za hitno poduzimanje svih potrebnih mjera za rješavanjem problema na križanju ceste DC 35 sa ŽC 2125 u Kuzmincu. Posljednja požurnica Hrvatskim cestama, sektoru za održavanje poslana je krajem listopada.

 - Obavijestili smo ih kako su nakon rekonstrukcije državne ceste DC 35 utvrđene objektivne okolnosti koje upućuju na potrebitosti poduzimanja odgovarajućih mjera u funkciji normalnog prometovanja. Naime, prilikom uključivanja prijevoznika sa županijske ceste na državnu cestu DC35 i obrnuto dolazi do velikih problema, tj. dolazi do materijalnih šteta na kamionima s prikolicom jer ,,zastrugnu" po bankini ceste. 2013. godine nakon analize i stručne obrade od strane Hrvatskih cesta, utvrdilo se da će se pokrenuti postupak izmjene postojećeg stanja na dijelu državne ceste DC 35 u Kuzmincu, no dosada nije riješeno - pojasnio je načelnik Bartolić, upozorivši na još jedan problem.  

- Prilikom rekonstrukcije ceste D35 na jednom dijelu voda je usmjerena na poljoprivredna zemljišta građana u 'Žalice, a kako nisu iskopani ni odvodni jarci dolazi do čestih poplava na usjevima građana zbog čega smo ih zamolili da se u suradnji s Hrvatskih vodama riješi i ovaj problem - rekao je Bartolić. Podsjetimo, državna cesta D35  Novi Golubovec - Švaljkovec koja je dugo čekala obnovu, a uništili su je kamioni s teškim teretom kada se gradila autocesta Zagreb - Macelj, rekonstruirana je prije više od pet godina.  Mještani su da bi se izborili da im se sanira cesta koja je uništena, organizirali čak  i miran prosvjed. Sada za to, nadaju se, neće biti potrebe.


Obnova državne ceste D35 završena je 2009. godine te u sklopu istog nije izvedena značajna rekonstrukcija spoja navedenih cesta već obnova državne ceste D35. Detaljnije, misli se na informaciju kako se tada u sklopu obnove sama cesta visinski nije značajno izmjenila jer je cesta u naselju pa se maksimalno prilagodila postojećim kako dvorišnim prilazima, tako i prilaznim cestama u samom raskrižju. - Općina Mihovljan je u više navrata unazad dvije godine uputila primjedbe kako prilikom uključivanja prijevoznika sa županijske ceste na državnu cestu DC35 i obrnuto dolazi do velikih problema, tj. dolazi do materijalnih šteta na kamionima s prikolicom jer ''zastrugnu" po bankini. Obilaskom terena ceste utvrđeno je da postoji  problem spoja i radijusa skretanja teretnih vozila, problem vezan uz županijsku cestu, elemenata nivelete spoja i ulaznog radijusa kao i izgrađenog nogostupa uz županijsku cestu. 

Naime, prilikom skretanja sa državne ceste na županijsku ili uključivanja sa županijske ceste problem je minimalni polumjer vertikalnog konveksnog zaobljenja nivelete na spoju između predmetnih cesta kao i radijusa nogostupa izgrađenog na županijskoj cesti 2014-2015 godine.  Time je teretnim vozilima otežan ulaz i izlaz na državnu cestu te dolazi do oštećenja. Isto tako, izrazili smo spremnost uključiti se u rješavanje problematike te smo na zajedničkom obilasku terena početkom godine s načelnikom Općine Mihovljan Zlatkom Bartolićem, predstavnicima Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije i prijevoznicima sa područja Općine Mihovljan dogovorili da je prvi korak izrada projektne dokumentacije rekonstrukcije prilaza županijske na državnu cestu kao i korekcija dijela izvedenog nogostupa na spoju županijske i državne ceste.

Obavezu izrade dokumentacije preuzeo je ŽUC KZŽ, a temeljem razgovora sa predstavnikom ŽUC-a informirani  smo da je projektna dokumentacija naručena i da će biti u kratkom roku i završena. Nakon toga izradit će se i troškovnik radova kao i dogovor oko financiranja istog – rekla je glasnogovornica Hrvatrskih cesta Tamara Pajić.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook