Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljen Mali rječnik kajkavskog govora stubičkog kraja

Rječnik sadrži oko 3.200 kajkavskih riječi koje se mogu čuti na govornom području od Gornje Stubice do Oroslavja i prvenstveno je namijenjem djeci – rekla je voditeljica projekta Danica Pelko.


U knjižnici donjostubičke osnovne škole jučer je predstavljen Mali rječnik kajkavskog govora stubičkog kraja kojeg su izradili učenici Male kajkaviane pod vodstvom voditeljice projekta i knjižičarke Danice Pelko. Rječnik sadrži oko 3.200 kajkavskih riječi koje se mogu čuti na govornom području od Gornje Stubice do Oroslavja i prvenstveno je namijenjem djeci – rekla je voditeljica projekta Danica Pelko Projekt je nastao u sklopu izvanstavnih aktivnosti Male kajkaviane u kojoj učenici pišu i izražavaju se na svom zavičajnom govoru.

Rječnik su predstavile prof. Željka Horvat -Vukelja koja godinama prati rad Male kajkaviane i prof. Vlasta Horvatić -  Gmaz, tajnica Društva Kajkaviane koje su pohvalile rječnik i istaknule da će se na ovaj način oteti zaboravu mnoge naše kajkavske riječi koje ne koristimo i koje smo zaboravili. Rječnik je tiskan zahvaljujući sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja. Naime, OŠ Donja Stubica na početku prošle godine javila se na natječaj za financiranje projekata za darovite učenika koje je raspisalo Ministarstvo i dobila novce upravo za ovaj projekt.

- Veliko mi je zadovoljstvo da je  moje Ministarstvo prepoznalo važnost projekta osobito zato jer se radi od dijalektu kajkavskog kraja i projektu u kojem su sudjelovali učenici pod vodstvom  mentorice g. Danice Pelko. U OŠ Donja Stubica ima divnih projekata, učenici postiže dobre rezultate upravo na temu kajkavskog jezika i zato je Ministarstvo prepoznalo važnost projekta i nadamo se da ćemo biti u  mogućnosti nastaviti poticati razvoj i njegovanje kajkavskog jezika – rekla je predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Katarina Grgić.

Podršku ovom projektu dala je i zamjenica župana Jasna Petek. - Krapinsko – zagorska županija svojim financiranjem projekata u izdavaštvu financira  upravo edicije koje njeguju kajkavski jezik, a ono što čini ovaj rječnik posebnim je prvo veliki trud da ovaj rječnik ugleda svjetlo dana, a s druge strane izuzetno je značajan jer je namijenjen  upravo djeci. U programu su nastupili polaznici Male kajkaviane koju su recitirali pjesme na kajkavskom, mala folklorna grupa OŠ Donja Stubica i Dorotea Dolenec na gitari. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook