Prethodni članak
Sljedeći članak

Pomaže se Hercegovini, a Zagorju ne!

Upravno vijeće OB Zabok prihvatilo je prijedlog Ministarstva zdravstva o nabavci četveroslojnog CT-a. Ministarstvo je, n


Upravno vijeće OB Zabok prihvatilo je prijedlog Ministarstva zdravstva o nabavci četveroslojnog CT-a. Ministarstvo je, naime, odbilo prijedlog Županije da će ona sufinancirati razliku u cijeni između skupljeg i jeftinijeg CT-a i poslalo je požurnicu ravnatelju bolnice da se odluči: «Išta ili ništa?»


Priča o nabavci višeslojnog CT aparata za zabočku bolnicu nastavljena je i zaključena prošlog tjedna, nakon što je Ministarstvo odbilo prijedlog Županije koja je odlučila sufinancirati moderniji aparat.

Naime, djelatnici i uprava bolnice tražili su šesnaestlojni CT, a Ministartsvo zdravstva je inzistiralo da to bude nešto lošiji, jeftiniji četveroslojni CT, smatrajući da u Zaboku nema potrebe za kvalitetnijim, budući je upravo takav, šesnaestlojni, nedavno kupljen za bolnicu u Krapinskim Toplicama. Uz to, Ministarstvo se opravdavalo ekonomskim razlozima jer je četveroslojni jeftiniji.

Razgovor gluhog i nijemog

No, kako nam je rekla predsjednica Upravnog vijeća OB Zabok i predsjednica Županijske skupštine Sonja Borovčak, cijena tu više nije sporna, jer je razliku u cijeni namjeravala platiti Županija.

-Nakon što smo imali razgovor gluhog i nijemog s Ministarstvom zdravstva, Županija je donijela odluku da će ona, ukoliko je stav da se nabavlja četveroslojni CT, nadoplatiti razliku u cijeni između četveroslojnog i šesnaestslojnog CT-a. Takva je odluka najprije donijeta na Povjerenstvu za zdravstvo, a potom i jednoglasno na Poglavarstvu. To je upućeno ministru uz zamolbu županice da primi na razgovor predstavnike Županije. Nažalost, odgovora na to nema, a jedino je reakcija to da smo mi u ponedjeljak imali sjednicu Upravnog vijeća OB Zabok i da je u tijeku sjednice stigla požurnica iz Ministarstva ravnatelju da se očituje da li želi prihvatiti nabavu četveroslojnog CT-a, a ako ne da će se ta sredstva preusmjeriti za nešto drugo – rekla nam je Borovčak te dodala da su liječnici u OB Zabok jako ogorčeni što se na uvažava mišljenje struke.

Bolje išta nego ništa

Ipak, na prijedlog upravo Sonje Borovčak, Upravno vijeće je donijelo odluku da se prihvati nabavka četveroslojnog CT-a.

-Ipak je bolje da imamo išta nego ništa i da pacijenti koji budu dolazili u zabočku bolnicu mogu dobiti kompletnu uslugu, a ne da ih opet moramo voziti na CT u neku drugu bolnicu. No, nadam se da će onda Ministarstvo prihvatiti inicijativu koju sam čula da je u Loboru dao zastupnik Ivan Jarnjak da idemo u nabavku magnetske rezonance, koje u Zagorju nema. To onda neće biti neracionalno jer ćemo i taj aparat, koji ima veći spektar pretraga, imati za potrebe stanovnika Krapinsko-zagorske županije – kaže Borovčak te dodaje da najviše žali što u Ministarstvu zdravstva nemaju sugovornika.

-Ministar Neven Ljubičić nas uporno ignorira. Zbog čega, o tome neka procijene Zagorci. Jesmo li mi zaista uvijek zadnja rupa na svirali? Ja podsjećam sve da bolesnici nemaju političke boje i da bolesnici trebaju kompletnu zaštitu koju bi im mi htjeli dati u zagorskoj bolnici –rekla je Borovčak pozvavši sve one koji odlučuju da vode računa o tome i da se, kad se već pomaže Hercegovini i mostarskoj bolnici, isto radi i za Zagorce koji državi plaćaju porez.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook