Prethodni članak

POSEBNO SLAVLJE JESENI: 'Danas se u Klanjcu čuju gotovo svi europski jezici što daje posebnu draž manifestaciji'


Jesen u Klanjcu ponovno se slavi na poseban način, a ovogodišnja, 23. po redu manifestacija 'Zahvala jeseni' još jednom okuplja lokalnu zajednicu, europske partnere i brojne posjetitelje u trodnevnom programu bogatom tradicijom, glazbom i zajedništvom. Ono što je započelo kao skromna zahvala jeseni i vinogradarskim radovima, danas je preraslo u najveću klanječku manifestaciju koja slavi lokalne običaje, ali i povezuje Klanjec s Europom kroz međunarodne projekte i kulturnu razmjenu.

Klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek ovom se prilikom podsjetio samih početaka najveće klanječke manifestacije koja je, kako je rekao, počela kao jedna mala zahvala, s jednim štandom vinara i KUD-ovcima. 

– Manifestacija se rodila iz želje da se Klanjčani druže i zahvale se jeseni nakon radova obavljenih u vinogradima, ali i da se proba ono što se napravilo. Tradicija se održala do danas, a s godinama je to preraslo u manifestaciju mnogo širih razmjera – ispričao je Brlek i dodao kako je Klanjec ovog vikenda 'Europa u malom' budući da se odvija europski projekt bratimljenja gradova.

– Kroz projekt imamo 16 europskih partnera iz 13 europskih zemalja, ovdje se mogu čuti gotovo svi europski jezici što daje posebnu draž manifestaciji. Silno sam ponosan na naš Kulturni centar koji osmišljava te projekte koje prijavljujemo u Bruxelles. U 12 godina, po sedmi puta zaredom dobili smo projekt, što je dokaz da je kvaliteta tih projekata prepoznata na europskoj razini. U Hrvatskoj smo rekorderi po broju dobivenih projekata od strane EU iz Bruxellesa – poručio je Brlek. 

Ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin opisala je ovogodišnji program kao dijelom tradicionalan, a dijelom novi, podijeljen u tri različita dana – zabavni petak, rasplesana subota i raspjevana nedjelja. 

– Želja nam je s programom poticati kulturni amaterizam, a to danas nije lako u vrijeme tehnologija. Nastojimo omogućiti kolegama da nastupaju na našoj manifestaciji. Od programa treba spomenuti i najposjećeniji dio, a to su večernji koncerti koji su tematski podijeljeni. U petak smo imali domaći bend 'Zadnji čas', a nakon njih Koktelsi. Sjajno smo se proveli i zabavljali. Subota je retro uz Plavi orkestar, bend koji je obilježio 80-e retro smo i u nastavku uz dobru glazbu vinila. Na raspjevanu nedjelju dolazi klapa Rišpet. Tu je i naš tradicijski sajam s oko 40 izlagača bez ikakve plastike i kineskih proizvoda. To je način na koji Grad Klanjec podupire lokalne proizvođače. Ni ove godine nije izostao zabavni ‘art park’ za djecu gdje se održavaju razne igraonice i radionice uz zabavu i smijeh – ispričala je Horvatin.  

Manifestaciju je otvorio krapinsko - zagorski župan Željko Kolar posebno je istaknuo kako je manifestacija međunarodnog karaktera budući da u Klanjcu borave partneri iz nekoliko europskih zemalja koji su došli podijeliti svoju kulturu, tradiciju, običaje, ali i razmijeniti i prenijeti iskustva dugogodišnjeg članstva u EU.

– Otkako smo ušli u EU, otvorile su se brojne mogućnosti za prijavljivanje raznih projekata, a time se otvorila i suradnja s brojnim europskih državama. Mi smo to iskoristili, a danas ovdje vidimo rezultat. Posjetili su nas brojni KUD-ovi, političari, udruge civilnog društva… Svi se oni druže, razmjenjuju iskustva i znanja. Bitno je da mi ovdje možemo učiti od onih koji su ušli u EU puno prije nas, ali i da možemo podučiti one koji teže ulasku u Europsku uniju – poručio je Kolar. 

Cijelu fotogaleriju pogledajte ovdje.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook