Prethodni članak
Sljedeći članak

Poznata tvrtka mora svojem radniku isplatiti više od 50.000 eura - evo razloga


Poznata tvrtka mora svojem radniku isplatiti više od 50.000 eura zbog teške ozljede na radu.

Prema ovotjednoj presudi, radnik je obavljao poslove strojara dorade na stroju za vrući tisak u pogonu tvrtke Grafičar iz Ludbrega. Pritom je gurnuo ruku u otvor stroja te je zadobio zgnječenje lijevog ručnog zgloba i šake.

Sudski vještak navodi da je radnik zadobio konkvasaciju lijeve šake s posljedičnom amputacijom. Kao posljedica zaostalo je umanjenje životne aktivnosti 45 posto trajno zbog gubitka distalne podlaktice i lijeve šake, kao i kronične bolnosti popraćene fantomskom boli, piše Danica.hr.

Radniku je, dakle, amputirana lijeva ruka koja mu je dominatna s obzirom da je ljevak. Grafičar je već kazneno osuđen zbog te nesreće. No, tvrtka i dalje smatra kako je do svega došlo “isključivo i jedino zbog radnika”.

Nepravomoćna presuda

“On je postupao s krajnjom nepažnjom jer nije bilo nikakvog opravdanog razloga, niti je to zahtijevalo obavljanje posla da naš radnik gurne šaku lijeve ruke u nezaštićeni otvor stroja”, rekli su iz Grafičara na sudu.

Inspektor zaštite na radu ustanovio je kako “stroj nije bio u ispravnom stanju jer na njemu nije bila montirana prozirna zaštitna pleksiglas ploča koja onemogućava ulazak ruke ili drugih dijelova tijela u opasnu zonu te osigurava automatsko zaustavljanje prije nego što radnik uđe u opasno područje”.

Osim toga, naveli su inspektori u svojem nalazu, radnik nije bio obučen i osposobljen za sigurno upravljanje strojem, što je također ‘krimen’ poslodavca.

Sutkinja je zbog toga radniku dosudila odštetu od 38.1000 eura i troškove postupka od 10.700 eura. Na te se iznose još zaračunavaju kamate, pa bi sve ukupno moglo iznositi više od 50.000 eura ako presuda postane pravomoćna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook