Prethodni članak
Sljedeći članak

Poznati recital okupio ponajbolje autore i glumce u kajkavskim stihovima


Dvorište krapinske Galerije slika idiličan je i idealan prostor za priredbe kakav je sinoć bio, primjerice, recital kajkavskoga pjesništva, u sklopu Tjedna kajkavske kulture i u organizaciji Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo. Sudionike su pozdravili dožupanica Jasna Petek i zamjenik krapinskoga gradonačelnika Ivica Hršak, poželjevši dobrodošlicu svim sudionicima. 

Uistinu bilo ih je iz mnogih dijelova kajkavskog govornog područja. Kao što reče Radovan Novina, tajnik spomenutog Društva, na natječaj su ove godine prispjela 162 pjesnička rada. Osim Novine u povjerenstvu za odabir bili su i prof. Marija Lamot i Dragica Ferjanić. Stihove 38 odabranih pjesama kazivali su dramski umjetnici Biserka Ipša, Barbara Rocco, Silvio Vovk, Kristijan Potočki, Zvonko Novosel, Denis Bosak , Kristijan Petelin i mladi krapinski gluma Martin Grđan koji je imao možda i najtežu zadaću. Naime, kazivao je stihove Barice Pahić Grobenski ispjevane bednjanskim govorom, teže razumljive i samim kajkavcima i s pravom zavrijedio uzvik „bravo“! A majstor za gorskokotarski govor bio je mladi glumac Kristijan Petelin!

Tiskan je i zbornik „Suza v oki vremiena“ sa 65 pjesama.  Prigodne nagrade primilo je osam pjesnika, čiji su stihovi izdvojeni kao najbolji na recitalu (Magdalena Blagec iz Donje Stubice, Dragica Čulig iz Vrbovca, Ivanka Hajsek iz Krapinskih Toplica, Slavica Sarkotić  iz Vukojevca, Davor Grgurić iz Delnica, Dragica Reinholz iz Zlatara, Tibor Martan iz Mađareva i Darko Foder iz Ivanca).

U glazbenom dijelu programa sudjelovala je darovita krapinska studentica solo pjevanja, Vanja Turner, uz glasovirsku pratnju  Tonija Eterovića.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook